Region

Sinod SPC analizirao eksplicitni snimak Kačavende zbog pritužbi sa Cetinjske bogoslovije

1604kacavenda
S
nimak na kome vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) ima seksualni odnos sa mladićima, pušten je na sjednici Sinoda, tako da su i članovi crkvene vlade mogli da se uvjere da su navodi protiv episkopa istiniti, saznaje Blic.

Sinod SPC analizirao eksplicitni snimak Kačavende zbog pritužbi sa Cetinjske bogoslovije
Portal AnalitikaIzvor

Vladika zvorničko-tuzlanski vjerovatno će uskoro biti penzionisan, a kap koja je prelila čašu i otvorila crkvenu istragu o njemu, bila je pritužba dječaka sa Cetinjske bogoslovije, koji su se požalili svojim duhovnicima da su imali neprijatnosti sa Kačavendom.

Beogradski list piše da je vladika Vasilije svojevremeno rekao Sinodu da hoće u penziju, ali da je on u eparhiji organizovao potpisivanje podrške kojom namjerava na Saboru da spriječi penzionisanje.

Slučaj vladike Vasilija nesumnjivo će biti jedna od tačaka dnevnog reda. Sada već pitanje njegovog penzionisanja nije moguće izbjeći, jer Sinod posjeduje obilje dokaza o vladičinom angažmanu koji nije crkvene i duhovne prirode, dodaje Blic.

Prema saznanjima istog lista, sporni snimak zbog kog je prošle nedjelje pred srpskom Patrijaršijom uhapšen jeromonah Nikolaj Stamatović u pokušaju da ga proda za 100.000 eura, među prvima su vidjeli članovi Sinoda, jer je sa ostalim materijalom protiv vladike Vasilija u novembru donijet na sjednicu Sinoda. Sa snimkom je morao da se suoči i vladika, koji je pozvan na sjednicu. Blic piše da snimak nije jedini materijal koji posjeduje i SPC. Naime, Sinod je imao priliku da vidi i sporne fotografije, a postoje i svjedočenja mladića i bogoslova.

Kap koja je prelila čašu i otvorila doslovce crkvenu istragu o vladici zvorničko-tuzlanskom, bila je pritužba dječaka sa Cetinjske bogoslovije, koji su se požalili svojim duhovnicima da su imali neprijatnosti sa vladikom Kačavendom. Poslije toga Crkva dolazi u posjed snimaka i fotografija.

Blic piše da se vladika na Sinodu složio sa predlogom da treba da ide u penziju i podnio takav zahtjev, ali je - sudeći po onome što se posljednjih dana događa u njegovoj eparhiji - odustao od svoje riječi. List saznaje da vladičini namjesnici skupljaju potpise podrške koji bi trebalo Kačavendi da pomognu da na majskom saboru ne bude penzionisan. Izvor Blica navodi da su svega trojica sveštenika to odbila, a jedan od sveštenika koji je potpisao kazao je da je to morao da uradi. List juče nije mogao da dobije precizan podatak koliko je sveštenika u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, ali ih ima više od stotinu.

- Iako niko ne prijeti, pritisak da potpišemo postoji da to niko i ne kaže. Imamo samo ovaj poziv, za njega smo se školovali i volimo ga, a bez njega smo na ulici. Situacija i pored očiglednih dokaza, nije čista, odnosno neizvjesno je šta će biti na Saboru. Svi se plaše šta će biti ako nisu potpisali, a vladika ne bude penzionisan - kaže jedan od sveštenika koji je želio da ostane anoniman.

Blic dodaje kako zasad nije moguće utvrditi koja će biti sudbina vladike Vasilija, jer nije isključeno da određena grupa episkopa, i pored svega, stane u njegovu odbranu, pa će presudnu ulogu očigledno odigrati patrijarh. Kako saznaje beogradski list, ako Vasilije bude penzionisan, to će otvoriti prostor da se isto zatraži i za Pahomija i Filareta.

Foto: avaz.ba

Portal Analitika