Kultura

Maja Bogojević u žiriju kritike FIPRESCI Kanskog filmskog festivala

1604majaB
D
oc. dr Maja Bogojević, biće članica žirija međunarodne kritike FIPRESCI, na predstojećem 66. Kanskom festivalu, koji će biti održan od 15. do 26. maja, prenosi Portal Pobjeda.

Maja Bogojević u žiriju kritike FIPRESCI Kanskog filmskog festivala
Portal AnalitikaIzvor

Pored crnogorske filmske kritičarke u žiriju kritike FIPRESCI u Kanu biće i Klaus Eder (Njemačka), Chris Fujiwara (SAD), Jacob Jensen (Danska), Safaa Haggag (Egipat), Youngmee Hwang (Koreje, Rwita Dutta (Indija) i Barbara Lorey de Lacharrière i Pierre-Simon Gutman (Francuske).

Doc. dr Maja Bogojević je profesorica, teoretičarka filma i filmska kritičarka. Predsjednica je crnogorskog ogranka svjetskog Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, članica Fedore i dekanka je Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Direktorica i osnivačica je međunarodnog Montenegro filmskog festivala Mediterana – „MOFFEM“, osnivačica i urednica je prvog crnogorskog filmskog časopisa „Camera Lucida“, a u pripremi je njena knjiga „Konstrukcija roda i nacije u jugoslovenskom filmu“ (rezultat doktorske disertacije). Dobitnica je nagrade „Corsellis Cup“, britanskog Instituta lingvistike, za najboljeg prevodioca 2000. godine u Londonu.

Promocije ideje o filmu

Fipresci je međunarodna profesionalna asocijacija filmskih kritičara sa dugom tradicijom. U cilju promocije filmske umjetnosti, obuhvata mnogobrojne filmske aktivnosti, od kojih su najvažnije: očuvanje slobode i etike filmske kritike i informacije, promocija ideje o filmu kao sredstva umjetničkog izraza i kulturne edukacije, ohrabrivanje razmjene ideja i iskustava medju filmskim kritičarima svih zemalja svijeta i stvaranje, van svih ideoloških i političkih razlika, nove osnove za permanentni dijalog, formiranje međunarodnog filmskog žirija na svim svjetskim filmskim festivalima koji dodjeljuje prestižne festivalske nagrade za napredak u svjetskoj kinematografiji.Članovi Fipresci žirija nijesu plaćeni za učešće na filmskim festivalima, već doprinose pisanjem za medije isključivo na dobrovoljnoj osnovi, promovisanjem filmske kulture.

Kanski festival otvoriće film „Veliki Getsbi” Baza Lurmana. Američki reditelj Stiven Spilberg predsjedavaće glavnim žirijem na filmskoj smotri u Kanu.

Portal Analitika