Region

Evropska komisija odlaže izvještaj o Srbiji

1604SFile
E
vropska komisija najvjerovatnije će odložiti izvještaj o Srbiji, kako bi Beogradu i Prištini obezbijedila još vremena da nastave razgovore, javio je danas Rojters pozivajući se diplomatske izvore, prenosi Blic.

Evropska komisija odlaže izvještaj o Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Rojtersov izvor naveo je da bi izvještaj o napretku Srbije mogao da bude odložen "na nekoliko dana".

Prethodno, u diplomatskim krugovima u EU, Tanjugu je potvrđeno da će se premijer Srbije Ivica Dačić sastati sjutra u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton najvjerovatnije će prisustvovati tom sastanku, rekao je isti izvor.

Evropski komesar za proširenje Štefan File terebalo bi da danas u Strazburu podnese izvještaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, dok je Evropski parlament u srijedu trebalo da raspravlja o predlogu rezolucije o Srbiji.

Kako je bilo najavljeno u Briselu, File bi članovima kolegijuma Evropske komisije popodne trebalo da predstavi izvještaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji u posljednjih šest mjeseci.

U izvještaj će biti uvršćen i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog mjeseca okončan bez dogovora o stepenu autonomije za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

Dan kasnije, u srijedu, poslanici Evropskog parlamenta trebalo je da diskutuju o prijedlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin. Kacinov prijedlog rezolucije, u kome se Evropski savjet poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju EU "čim se za to steknu uslovi", već je usvojen u spoljnopolitičkom komitetu EP i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmjena.

Oba izvještaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU za spolljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega će oni odlučiti da li je Srbija ispunila uslove za datum.

 

Portal Analitika