Društvo

NOVOVIĆ: Do 2016. primjena visokih tehnologija na nivou EU (VIDEO)

1604radule-novovicok
P
omoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Radule Novović kazao je da je Crna Gora u prethodnom periodu učinila snažne iskorake u pravcu izgradnje informacionog društva. Novović je, na današnjoj Konferenciji “Modeli komunikacije građana i javne uprave u informacionom društvu” rekao da smo na ovom planu ostvarili izvanredne rezultate u kratkom roku i da su ti rezultati “prepoznati od strane relevantnih međunarodnih institucija”.

NOVOVIĆ: Do 2016. primjena visokih tehnologija na nivou EU (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- Posebnu pažnju posvećujemo kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta u oblasti informacionog društva. U oblasti E-uprave realizovali smo nekoliko projekata koji imaju za cilj stvaranje svih neophodnih preduslova da se komuinikacija građana sa državom učini što jednostavnijom i intenzivnijom uz podršku modernih tehnologija. U tom smislu smo razvili portal e – uprave putem kojeg je građanima i privrednim subjektima dostupan čitav serijal usluga – rekao je Novović.

On navodi da je krucijalni dokument kojima smo definisali ovu oblast  Strategija razvoja informacionog društva u Crnoj Gori do 2016.

- Ambicija nam je da do naznačenog roka Crna Gora bude visoko razvijeno informaciono društvo u kojoj će nivo primjena visokih tehnologija biti na nivou zemalja EU. Naši ključni ciljevi su da do tog perioda građanima budu dostupni preko 200 servisa koje pruža državna administracija, da imamo široku zastupljenost modernih tehnologija u školstvu, da imamo niže cjene interneta – poručio je Novović.

On je istakao da se velika pažnja posvećuje povećanju informacione pismenosti.

- U prethodnom periodu donijeli smo niz zakona iz oblasti informacionih tehnologija i naša legislativa je u potpunosti usklađena sa EU standardima. Crna Gora je prepoznata po izuzetno dobro razvijenom sektoru telekomunikacija kako po dostignutom tehnološkom nivou u ovoj oblasti tako i po velikom broju korisnika – rekao je između ostalog Novović.


 

Portal Analitika