Društvo

LP: Nema ništa loše u mirnim protestima

164Andrija
M
irni protesti predstavljaju vid demokratske borbe nezadovoljnih i nema ništa loše u tome da budu organizovani u Crnoj Gori, u skladu sa zakonom, ocijenio je predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović.

LP: Nema ništa loše u mirnim protestima
Portal AnalitikaIzvor

Popović je rekao da, poslije odluka opštinskih i Državne izborne komisije (DIK) da odbije gotovo sve prigovore izbornog štaba Miodraga Lekića na navodne neregularnosti tokom nedavno održanih predsjedničkih izbora, “ne vidi ništa loše u tome ako dođe do mirnih protesta u Crnoj Gori, organizovanih u skladu sa zakonom”.

“To je svuda u svijetu jedan od vidova demokratske borbe nezadovoljnih, ne samo opozicije. Ako bi i došlo do takvih protesta, vjerujem da bi oni bili dobro organizovani, a ubijeđen sam da Lekić ne bi stao i ostao na čelu nečega što bi moglo poprimiti bilo kakav neželjen tok”, naveo je on.

Prema riječima Popovića, poslije održanih predsjedničkih izbora je jasno da je neophodna profesionalizacija DIK-a.

“Ubuduće je neodrživo stanje da su njeni članovi partijski činovnici, bez obzira na to da li su oni čitav izborni postupak sproveli zakonito i profesionalno, jer jednostavno im prosječan birač ne vjeruje, zbog svojih partijskih reference”, saopštio je on.

Popović je dodao da, poslije sprovedenog izbornog procesa, vjeruje da će postojati većinska politička volja za izmjenu i dopunu Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o izboru Predsjednika Crne Gore, ali i Zakona o biračkim spiskovima i političkim partijama.

On je ocijenio i da Crna Gora čeka izbor novog Vrhovnog državnog tužioca (VDT) kao “ozeblo sunce”.

“Ta osoba treba biti časna, stručna, hrabra, politički neutralna, samo takvu osobu će liberali podržati, a u prvih sto dana obavljanja funkcije mora pokrenuti postupak protiv više “krupnih riba”u našoj državi a bez sumnje VDT-u neće nedostajati materijala, čak vjerovatno neće stići da procesuira sve koje treba”, rekao je Popović.

On smatra da aferu snimak novoizabrani VDT, za razliku od prethodnog, mora ozbiljno tretirati i analizirati.

“Ne može se gurati “glava u pijesak”, a sa druge strane javnost mora saznati ko stoji iza audio-video materijala koji je specijalno pravljen i aranžiran za predsjedničke izbore, a koga već duže vrijeme emituje naš opozicioni dnevni list”, navodi se u saopštenju Popovića.

On smatra da je malo vjerovatno da čitav projekat nije napravljen u saradnji sa nekim “ko je daleko moćniji i tehnički opremljeniji od jednog opozicionog lista”.

“A ako se nešto tako dokaže, neće se znati što je veća opasnost po dalju demokratizaciju i budućnost Crne Gore,sama afera ”snimak” i njeni učesnici ili oni koji su je tako dobro istražili i pokrili”, kazao je Popović.

Izvor:Mina

Portal Analitika