Društvo

Crna Gora primljena u punopravno članstvo Unije Evropskih Federalista

164fed
P
roteklog vikenda (13. i 14.april) Crna Gora je primljena u punoprano članstvo Unije Evropskih Federalista. Konferencija je održana u Evropskom parlamentu u Briselu, a prisustvovali su joj Ljubomir Filipović, potpredsjednik organizacije i Boro Milović, međunarodni sekretar. Crnogorska sekcija je prihvaćena jednoglasnom odlukom Federanog komiteta UEF-a.

Crna Gora primljena u punopravno članstvo Unije Evropskih Federalista
Portal AnalitikaIzvor

UEF Crna Gora je od 2011.godine bila sekcija-kandidat za članstvo, a pristupanjem je preuzela prava i obaveze koji proizilaze iz punopravnog članstva u ovoj pan-evropskoj asocijaciji. Unija Evropskih Federalista je snažan pokret koji broji oko 40.000 članova širom Evrope, a osnovana je daleke 1946. godine u Parizu, kao nadnacionalna nevladina organizacija posvećena promociji demokratske i federalne Evrope.

Predsjednik UEF-a i britanski poslanik u Evropskom parlamentu, Endrju Daf, izrazio je zahvalnost članovima UEF Crna Gora na aktivnom učešću i doprinosu u širenju evropskih ideja na zapadnom Balkanu.

Ljubomir Filipović je u govoru pred članovima Federalnog komiteta izrazio zadovoljstvo prijemom u punopravno članstvo i napomenuo da za uspješan proces evropskih integracija, učešće moraju uzeti svi – političari, civilni sektor, akademska zajednica, i svi drugi građanski pokreti, kako bi proces bio demokratičan i inkluzivan. Jedino tako se može doći do demokratske Evrope u koju vjeruju i sami građani. Zato će se UEF Crna Gora boriti da našim građanima približi ovaj proces, ali i da ih motiviše da daju svoj doprinos evropskom zajedništvu i stvaranju Evrope po mjeri građana.

Članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji omogućava pristup još jednom značajnom forumu kroz koji se može uticati na evropsku javnost, i na taj način prezentovati politika, pozicija i težnja Crne Gore da postane punopravna članica Evropske Unije.

Portal Analitika