Region

File danas podnosi izvještaj o Srbiji

164okfile
E
vropski komesar za proširenje Štefan File podnijeće danas u Strazburu izvještaj o napretku Srbije u evropskim integracijama.

File danas podnosi izvještaj o Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Evropski parlament (EP) će sjutra raspravljati o predlogu rezolucije o Srbiji. 

Kako je najavljeno u Briselu, File će članovima kolegijuma Evropske komisije popodne predstaviti izvještaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji u poslednjih šest mjeseci.

U izveštaju će se naći i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog mjeseca okončan bez dogovora o stepenu autonomije za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova, prenosi Tanjug.

Dan kasnije, u srijedu, poslanici EP će diskutovati o predlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Kacinov predlog rezolucije, u kome se Evropski savjet poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji (EU) “čim se za to steknu uslovi”, već je usvojen u spoljnopolitičkom komitetu EP i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmjena.

Oba izvještaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega će oni odlučiti da li je Srbija ispunila uslove za datum.

Portal Analitika