Društvo

Stijepović: Dokaz da gradimo evropski sistem

164st
P
rivremeno zatvaranje poglavlja 26 - Ob­razovanje i kultura predstav­lja potvrdu da je Crna Gora na pravom putu kada su integra­cije u oblasti obrazovanja i kulture u pitanju.

Stijepović: Dokaz da gradimo evropski sistem
Portal AnalitikaIzvor

-Zatvaranje poglavlja bez do­datnih kriterijuma znači da je nacionalna legislativa u oblasti obrazovanja, kulture, mladih i sporta usaglašena sa propisima Evropske unije, kao i da Crna Gora aktivno učestvuje u ot­vorenom metodu koordinacije koji ima za cilj razmjenu dobre prakse sa drugim zemljama, ko­risti EU programe i fondove koji su joj na raspolaganju (Tempus, Erazmus Mundus). Takođe, ovo predstavlja potvr­du da naša država ima uspostavIjene institucije i savjetodavna tijela za oblast obrazovanja, a zakonodavnim okvirom su obezbijedenejednake mogućnosti pristupa obrazovanju - kazao je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović Pobjedi nakon zat­varanja poglavlja 26.

 

Ministar Stijepović je istakao da će usaglašena obrazovna politi­ka s propisima EU doprinijeti intenziviranju mobilnosti mladih, olakšanom priznavanju di­ploma, boljoj razmjeni dobre prakse i iskustava, što će sveo­buhvatno doprinijeti unapređ­enju obrazovnog sistema Crne Gore kroz poboljšanje znanja pojedinaca, vještina i kompe­tencija, učenja stranih jezika i sl.

- Crna Gora trenutno učestvuje u Tempus programu koji pruža podršku reformi visokog obra­zovanja. Učešće u ovom pro­gramu dobra je priprema za participaciju u Programu cjeloživotnog učenja, s obzirom da je u toku potpisivanje memo­randuma o razumijevanju za učešće u centralizovanim akci­jama programa cjeloživotnog učenja. On je poručio da je privremeno zatvaranje poglav­lja 26 veliki datum za crnogor­sko obrazovanje i kulturu. –Htio bih da čestitam svima koji su bili učesnici ovog procesa na izvanrednom uspjehu i dobrom rezultatu. Prije svega učenicima i studentima, nastavnicima i nji­hovim profesorima i roditelji­ma, naravno našim kolegama u ministarstvima kulture, prosv­jete i sporta i kolegama u Vladi. Siguran sam da je ovo, sa na­jkompetentnijeg mjesta, još jedan dobar dokaz da je crno­gorsko obrazovanje na pravom putu i najbolji odgovor našim kritičarima da mi imamo centralizovan, retrogradan i, ne znam, tome nešto slično sistem. Međutim, kao što vi­dite, mi imamo pravi evropski sistem - poručio je ministar Stijepović.

Portal Analitika