Društvo

Tužilaštvo blokiralo račun Saveza sindikata

164mas
D
ržavni tužilac naložio je bloki­ranje računa Saveza sindikata Cr­ne Gore (SSCG) i njihovog preduzeća "Rekra", po prijavama radni­ka, i formirao predmet na osnovu kojeg je započeta istraga, saznaju Dnevne novine.

Tužilaštvo blokiralo račun Saveza sindikata
Portal AnalitikaIzvor

Policijski inspektori su, prema saznanjima DN, ljetos mjesecima pretresali dokumentaciju SSCG i utvrdili niz nezakonitosti u vezi sa finansijskim poslovanjem.

Postoje dokazi o uplati novca Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), tvr­di izvor DN, ali ne i kuda je taj no­vac otišao i za šta je upotrijebljen.

"Sudski vještak, po nalogu Spe­cijalnog tužioca za organizovani kriminal, utvrdio je da postoji ve­lika razlika u procjeni vrijednosti stanova u Baru i cijene njihovog koštanja, kao i broju stambenih je­dinica - gradi se više stanova od planiranog, višak pripada CFSSI, a radi se o milionskim iznosima", navodi naš izvor. Osim toga, kako tvrdi taj izvor, SSCG samo za doprinose radni­cima duguje oko 800.000 eura, a prošle godine samo za službena putovanja, ručkove, dnevnice čla­novima kabineta generalnog se­kretara i predsjednika Opštinskih sindinata i Granskih sindikata, po­trošeno 197.000 eura.

Izjavu generalnog sekretara SSCG, Zorana Masoničića ju­če nije bilo moguće dobiti, jer ni­je odgovarao na pozive novinara DN.

Suđenje za mobing protiv general­nog sekretara Saveza sindikata Zorana Masoničića, po tužbi zaposle­nog u Stručnoj službi Vukadina Ćupića, održaće se danas. Ćupić je DN ka­zao da očekuje pravdu nad svim onim radnicima koji su na bilo koji način zlostavlja­ni u Sindikatu.

"Iako je zloupotrebu službenog polo­žaja teško dokazati, ima puno mate­rijala kojim ću, dokazaću sve i pravda će izaći na vidjelo", poručio je ćupić. Prijetnje otkazom, fizički obračuni, na­srtaji, kako je naveo Ćupić,samo su dio elemeneta ne samo za dokazivanje mobinga, nego i za dru­ga kršenja prava radnika. On je kazao da i dalje svakodnevno odlazi na posao, ali da nema nikakva radna zaduženja. Ćupić nije znao da  kaže da li su tačna saznanja DN da je još pet zaposlenih podnijelo tuž­be protiv Masoničića, po raznim osnovima, ali je najavio da će njegova koleginica Senka Rastoder najvjerovatnije tokom ove sedmice podnijeti tužbu za mobing, što ranije nije ura­dila zbog teškog zdravstvenog stanja.

Portal Analitika