Kultura

Rade Šerbedžija na otvaranju 8. Podgoričkog sajma knjiga

2603sajam01
Osmi Međunarodni podgorički sajam knjiga, biće održan od 8. do 14. maja u garaži Šoping mola Delta City u Pogorici, a otvoriće ga jedan od najpoznatijih i najsvestranijih umjetnika prostora nekadašnje Jugoslavije, Rade Šerbedžija.

Rade Šerbedžija na otvaranju 8. Podgoričkog sajma knjiga
Portal AnalitikaIzvor

Najavljujući ovaj događaj, koji od prošle godine spada u kulturne manifestacije od značaja za državu, i samim tim ga sufinansira Ministarstvo kulture, umjetnička direktorica Ksenija Popović je kazala da će poznati glumac i šansonjer takođe održati koncert i predstaviti memoare pod nazivom „Do posljednjeg daha“ u izdanju podgoričke Nove knjige.

Prema riječima Bojana Terzića, PR-a 8. Podgoričkog sajma knjiga, ljubitelji pisane riječi i ove godine mogu očekivati oko stotinu izdavača iz Crne Gore, regiona, pa i mnogo šire.

- Sajam podstiče kulturnu razmjenu i saradnju, i promoviše znanje i razumijevanje. Zahvaljujući Sajmu, u Podgoricu su došla imena poput Tarika Alija, Svetislava Basare, Abdulaha Sidrana i drugih – istakao je Terzić.

Samim tim, on očekuje da će publika, koju je 2012. činilo oko 30.000 posjetilaca, biti zainteresovana da i ove godine spozna što je sve novo u svijetu izdavaštva. Tome će svakako doprinijeti značajan jubilej – 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, čiji su stihovi „Što je čovjek, a mora bit čovjek...“, na neki način, moto Sajma.

Podsjećajući da organizatori imaju još mjesec i po da zaokruže cijeli program, Popović je kazala da bi sadašnje aktivnosti mogli jednostavno nazvati – „radovi u toku“. Tako, na primjer, još pregovaraju oko lokacije na kojoj će biti održan koncert Radeta Šerbedžije, a jedna od tri lokacije biće izabrana u dogovoru sa sponzorima.

- Svjesni smo da, kolika god sala bila, nikad ona neće biti dovoljno velika za sve interesovane. Zbog toga smo u pregovorima i sa dvije televizijske kuće, koje program emitiju i u inostranstvu, za prenos tog, bez sumnje, veličanstvenog koncerta.

Popović očekuje da će i ove godine imati 50-ak događaja, na kojima će nastupiti nagrađivana književna imena iz regiona i šire. Međutim, ona nije željela da precizira ko su ta velika imena, rekavši da se sa njima i dalje pregovara.

Uz tradicionalne književne programe širom Podgorice, biće i ostalih događaja - muzike, pozorišta, vizuelnih umjetnosti. Tokom Sajma posjetioci će moći da pogledaju novu postavku „Four“, izložbe četiri akademska slikara, koji su se već predstavili u više gradova Crne Gore. Prema riječima Popović, na Sajamu će izložiti nešto drugačije radove, „nešto neobično“.

- Cijeli jedan dan biće isključivo za najmlađe. Dječji dan biće posvećen književnosti i autorima za djecu. U saradnji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, dogovorili smo nekoliko događaja na samom Sajmu i u KIC-u „Budo Tomović“. Glumci tog pozorišta prirediće radionicu lutkarstva, a ciljna grupa su, prije svega, đaci petog i šestog razreda osnovne škole.

Umjetnička direktorica dodaje da su u pregovorima sa više bendova za nastupe tokom Sajma.

- Ali, prije svega, u centru pažnje je pisana riječ - oni koji je vole i koji za nju žive. Zato se nadamo da ćemo opravdati njihovo povjerenje i ispuniti očekivanja – zaključila je Popović.

O narednom Sajmu je danas govorio i PR Delta City-ja Dragan Perišić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što četvrtu godinu zaredom ta kompanija učestvuje u organizaciji ovog kulturnog događaja.

- Ovakva saradnja u oblasti kulture pokazuje na koji način se finansijski pomažu i podržavaju takvi značajni projekti. Živimo u vremenu kada nemamo svi mogućnosti i vremena za kulturene potrebe, pa se ovakvi događaji „instaliraju“ na mjestima koja nisu uobičajena za njih. Zato je garaža Delta City-ja postala to neuobičajeno mjesto gdje se odvija Sajam knjiga. Upravo je ovaj događaj dokaz da naizgled nespojive stvari mogu biti uspješna formula za saradnju – rekao je Perišić.

Osmi Međunarodni podgorički sajam knjiga biće zvanično otvoren 8. maja u 18 časova. Radno vrijeme Sajma će biti od 10 do 20 časova, a cijena ulaznice jedan euro, a za organizovane grupe su najavljeni popusti.

K.J.

Portal Analitika