Finansije

Državni dug porastao na 1,7 milijardi eura

1403drzavnidugrastok
D
ržavni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio oko 1,699 milijardi eura ili 51,12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija. Unutrašnji dug iznosi 404,5 miliona ili 12,17 odsto BDP-a, dok je spoljni 1,295 milijardi ili 38,95 odsto BDP-a.

Državni dug porastao na 1,7 milijardi eura
Portal AnalitikaIzvor

"Spoljni dug je lani porastao za 231,3 miliona eura u odnosu na kraj 2011. Stanje ino duga uvećano je, najvećim dijelom, potpisivanjem novog kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom u iznosu od 59,1 miliona eura, potpisivanjem dva nova kreditna aranžmana sa Kredit Svis od 250 miliona u cilju finansiranja budžetskog deficita. Takođe, na povećanje ino duga uticao je i rast vrijednosti dolara i švajcarskog franka u odnosu na euro, što je uslovilo rast eurske vrijednosti dolarskih i kredita u švajcarskim francima", navedeno je u Godišnjem izvještaju Ministarstva finansija.

Po osnovu redovnih otplata glavnice, stanje ino duga je smanjeno u iznosu od oko 54,9 miliona eura.

Krajem prošle godine potpisan je i kredit sa Erste bankom Austrija, koji će postati efektivan u ovoj godini, namijenjen za finansiranje deficita u ukupnom iznosu od 30 miliona eura.

U iznos spoljneg duga nijesu uključene obaveze po osnovu neriješenih dužničkih pitanja prema Libiji, Kuvajtu, Češkoj i Slovačkoj. Dug prema vladama ove četiri zemlje Crnoj Gori je pripao po osnovu raspodjele nealociranog duga - 5,88 odsto od 38 odsto za Srbiju i Crnu Goru i shodno Sporazumu o pitanjima sukcesije rješava se usaglašenim stavovima u okviru Komiteta za podjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ.

Sporazum između Vijeća Ministara Republike Albanije i Vlade Crne Gore o poravnanju duga Albanije prema Crnoj Gori, potpisan na osnovu Sporazuma o sukcesiji, razmjenom diplomatskih nota je stupio na snagu prošle godine. Albanska strana je uplatila prvu ratu duga od oko 300 hiljada dolara, dok je drugu, ujedno i posljednju, trebalo da otplati u januaru ove godine.

Dug kod međunarodnih finansijskih institucija iznosi oko 15,8 odsto BDP-a, po bilateralnim (mekim) zajmovima oko 3,4 odsto BDP-a, a dug po osnovu kreditnih aranžmana za potrebe budžeta oko 18,8 odsto BDP-a. Ino garancije Crne Gore iznose oko 350,7 miliona eura ili 10,7 odsto BDP-a, odnosno 23,6 odsto državnog duga.

Depoziti Ministarstva finansija na kraju prošle godine godine iznosili su 66,4 miliona eura, uključujući i 38,477 hiljada unci zlata, tako da je neto iznos državnog duga oko 49,13 odsto BDP-a.

Unutrašnji dug je lani smanjen za oko 19 miliona eura u odnosu na kraj 2011. godine. Smanjenje unutrašnjeg duga, prije svega, je uzrokovano otplatom oko 55,7 miliona po osnovu kredita kod komercijalnih banaka, otplatu oko 5,6 miliona eura državnih zapisa i oko 16,5 miliona kredita nefinansijskih institucija usljed nastavka realizacije projekata Direkcije za saobraćaj, otplatom redovne rate za restituciju u iznosu od oko 1,8 miliona, kao i otplatom redovne rate za deviznu štednju od oko 15,4 miliona.

Sa druge strane, unutrašnji dug je tokom prošle godine povećan po osnovu državnih zapisa za oko 8,4 miliona eura, povećanjem duga po osnovu deviznih sredstava položenih kod Dafiment i Banke privatne privrede Podgorica položenih preko preduzeće Jugoskandik Beograd u iznosu od oko 6,7 miliona, kao i duga po osnovu Odluke o emisiji obveznica Crne Gore za isplatu neisplaćenih potraživanja zaposlenih za čijim radom je prestala potreba.

Ukupna obaveza po osnovu restitucije iznosi oko 83,3 miliona EUR, što je šest miliona više nego na kraju 2011.

"Povećanje iznosa duga po osnovu restitucije uzrokovano je donošenjem novih rješenja za povraćaj oduzetih imovinskih prava. Takođe, naglašavamo da u stanje duga nijesu uključene neizmirene obaveze budžetskih korisnika 31. decembra prošle godine, a biće prikazane kroz završni račun budžeta za prošlu godinu", kazali su iz ministarstva.

Konsolidovani dug opština iznosi oko 115,3 miliona eura.

Domaće garancije Crne Gore iznose oko 30,7 miliona eura ili 0,9 odsto BDP-a, odnosno 1,8 odsto državnog duga.

(Mina biznis)

Portal Analitika