Abiznis

Komisija za kontrolu privatizacije usvojila ovogodišnji plan rada

1403skupstinaok
P
arlamentarna Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije usvojila je danas jednoglasno plan rada za ovu godinu, kojim je predviđeno da se u aprilu raspravlja o privaticaijama HTP Boka i barske Marine, u maju o rožajskim preduzećima Gornji ibar i Fabrika mašinskih djelova, u junu o preuzimanju Lenke i Bjelasica Rade,  dok bi u decembru na tapetu bila privatizacija kotorskog Jugopetrola.

Komisija za kontrolu privatizacije usvojila ovogodišnji plan rada
Portal AnalitikaIzvor

Komisija nije izabrala potpredsjednika tog tijela iz vladajuće koalicije jer unutar DPS-a, kako je objasnio poslanik Zoran Jelić, još nijesu obavljene stranačke konsultacije.

Gro današnje rasprave posvećen je privatizaciji nikšićkog HTP Onogošt, koja je okončana uvođenjem stečaja sa ličnom upravom, a potom i klasičnog stečaja u kompaniju. Predjsednik komisije Janko Vučinić (DF) istakao je da je Onogošt svojevremeno zapošljavao 1.200 radnika, a da su danas, uz mizerne otpremnine, svi „preselili“ na biro rada.

-Osnovno pitanje je zašto preduzeće nije privatizovano kroz tenderski postupak, jer bi time bili zaštićeni radnici i imovina, već ga je bivši vlasnik HLT fond preuzeo otkupom akcija na berzi- rekao je Vučinić.

Predstavnik malih akcionara Onogošta  Milan Jauković naglasio je da je imovina Onogošta data HLT fondu na upravljanje i da nije izvršena svojinska transformacija.

-Prema tome, oni po zakonu nijesu mogli prodati ni stolicu. Međutim, rukovodstvo koje je imenovao HLT fond je krčmilo i rasprodavalo imovinu po bagatelnim cijenama, iako u preduzeće nijesu uložili ni centa.  Oko trideset objekata je prodato za 4,9 miliona eura, među kojima stanovi u Sutomoru i Nikšiću za trinast hiljada i 2,5 hiljade eura. Prodajom motela Trebjesa, hutela Plaža i kafane u centru Nikšića prihodovano je 713 hiljada eura, mada samo bakarni krov na motelu Trebjesa vrijedi toliko- naveo je Jauković.

Pomoćnica ministra turizma Željka Radak Kukavičić kazala je da je javni interes da hoteli onogošt u Nikšiću, Teuta u Risnu i Nikšić u Sutomoru budu u funkciji za predstojeću ljetnju sezonu. Predstavnik radnika Janko Milatović ocijenio je da bi hoteli mogli biti otvoreni, ali da su potrebna ulaganja kako bi radili punim kapacitetom.

Rasprava o privatizaciji Onogošta biće nastavljeana krajem mjeseca, uz prisustvo predstavnika HLT fonda i Privrednog suda.

Portal Analitika