Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Ministarstvo finansija priprema restrukturiranje javnog duga, moguće odlaganje otplate glavnica obveznica

Ministarstvo finansija priprema restrukturiranje javnog duga, moguće odlaganje otplate glavnica obveznica

euroijok
M
inistarstvo finansija priprema Analizu javnog duga koja će predvidjeti restrukturiranje i reprogram državnog duga, kako bi se matematički smanjilo veoma nepovoljno učešće zaduženja u bruto društvenom prozvodu.

Ministarstvo finansija priprema restrukturiranje javnog duga, moguće odlaganje otplate glavnica obveznica
Portal AnalitikaIzvor

Prema pouzdanim saznanjima Portala Analitika, najprije će se izvršiti reprogram, odnosno, zamjena skupljih kredita jeftinijim, koristeći povoljnosti sa finansijskog tržišta odnosno pad kamatnih stopa.

- Što se tiče obveznica, glavnice dospijevaju 2014. i 2015. O njima je još rano govoriti u ovoj fazi, ali je sasvim moguće odlaganje otplate glavnice obveznica, kaže za Portal Analitika izvor iz Vlade.

Trenutni javni dug iznosi oko 1,71 milijardi eura ili 52 odsto BDP-a, a sa garancijama je oko 60 odsto društvenog proizvoda.

U Ministarstvu finansija su najavili Analizu javnog duga na osnovu postojećeg stanja– nivoa, dinamike, cijena i rokova dospjeća, ispitivanja tržišta i ostalih objektivnih inputa, sa predlogom o mogućnostima restruktuiranja javnog duga.

- Analiza će poslužiti kao ocjena trenutnog stanja duga, projekcija kretanja, kao i mjera koje je potrebno preduzeti u cilju restrukturiranja duga, u cilju njegovog smanjenja u narednom periodu, sa projekcijama za moguće zaustavljanje i smanjenje javnog duga. Navedene mjere je potrebno preduzeti u cilju održavanja visine duga u okvirima Mastrihtskih kriterijuma i obezbjeđivanja održivog i stabilnog javnog duga i finansija, navodi se u dokumentu Ministarstva finansija.

Naplatiti poreski dug: Izvršiće se sveobuhvatna analiza poreskog potraživanja države, u cilju dobijanja realnih podataka o nivou i strukturi ukupnog poreskog duga, kao i procjene njegove naplativosti. Objaviće se „crna“ i „bijela“ lista kompanija, tj. spisak najvećih poreskih dužnika, odnosno kompanija koje uredno servisiraju obaveze prema državi, sa ciljem unaprijeđenja poreske discipline i izražavanja odnosa uvažavanja prema urednim poreskim obveznicima. Poreski dug trenutno iznosi 216 miliona eura, a pola od toga biće selektirano u nenaplative.

Kroz rad Komisije za suzbijanje sive ekonomije, sprovodiće se aktivnosti usmjerene na minimiziranje nelegalnog poslovanja kroz koje se „gube“ budžetski prihodi i stvara šteta kako privredi, tako i svim poreskim obveznicima.

U tom pravcu, aktivnosti Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Parlamenta i svih institucija čiji su predstavnici članovi Komisije biće usmjerene na borbu protiv „rada na crno“, neregistrovanih djelatnosti, kontrolu prometa akciznih proizvoda, evidenciju prometa u maloprodaji, odnosno izdavanje fiskalnih računa i svih vidova neregularnog poslovanja. Politiku Ministarstva finansija u 2013. godini opredjeljuje hitna i neodložna potreba zaustavljanja trenda pogoršanja fiskalnih parametara, u prvom redu budžetskog deficita i, njime generisanim, nivoom javnog duga. Preduslov za postizanje ovog cilja je nastavak fiskalne konsolidacije, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, kaže se u dokumentu.

Portal Analitika