Abiznis

Danas protest radnika Rudnika boksita pred Vladom

14boksitiok
R
adnici nikšićkih Rudnika boksita protestovaće danas ispred zgrade Vlade, od koje očekuju da im pozajmi novac za isplatu septembarske i oktobarske plate.

Danas protest radnika Rudnika boksita pred Vladom
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović kazao je ranije agenciji Mina-business da su protest mogle odložiti jedino čvrste garancije o isplati dvije plate, za šta je potrebno 450 hiljada EUR.

Radnici su očekivali da menadžment u srijedu potpiše ugovore o kupovini boksitne rude od čega bi se obezbijedio novac za tražene zarade.

"Za kupovinu rude zainteresovan je stari kupac mađarska kompanija Mal, jedna kompanije iz Češke koja traži manju isporuku, a čeka se i na potpisivanje predugovora sa Poljacima kojima bi se isporučilo 60 hiljada tona koliko im je neophodno za tri mjeseca rada", precizirao je Bojanović.

On je dodao da je jedina adresa za obraćanje radnika Vlada, jer je vlasnik, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), davno digao ruke od Boksita.

„Jedino rješenje za situaciju u koju nas je CEAC doveo je da država preuzme upravljanje u Rudnicima boksita“, kazao je Bojanović.

Najavljeni protest Samostalnog sindikata podržaće i grupa radnika Boksita koji od petka borave u upravnoj zgradi zahtijevajući odmah isplatu septembarske i oktobarske plate, do kraja mjeseca još dvije i pokretanje proizvodnje.

Jedan od radnika Miloš Jokić kazao je da je riječ o podršci ostalim kolegama, a ne čelnicima sindikata.

"Održali smo sastanak sa izvršnim direktorom Miloradom Đurovićem i ispoštovali njegov zahtjev da ne radikalizujemo poteze da bi se mogla okončati procedura potpisivanja ugovora o isporuci rude, od čega zavisi isplata zarada i pokretanje proizvodnje", kazao je Jokić novinarima ispred upravne zgrade preduzeća.

Radnici su naveli da će sačekati nekoliko dana da se taj posao okonča, a zavisno od ishoda odlučiće o daljim potezima.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika