Abiznis

OTP Grupa: Profit 518 miliona eura

13OTP
U
2012. godini OTP Grupa je zabilježila 518,32 miliona eura usklađenog profita nakon oporezivanja (isključujući posebni bankarski porez, uticaj prijevremene otplate deviznih hipoteka, dividende i pozitivni poreski štit za troškove umanjenja vrijednosti investicija), navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

OTP Grupa: Profit 518 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Računovodstveni profit, uključujući sva usklađivanja iznosio je 423,73 miliona eura, što je za 46% više nego u 2011. Ključni razlog za poboljšanje je usljed osnovnog efekta prijevremene devizne otplate i umanjenja vrijednosti goodwill-a. Operativni profit Grupe poboljšan je za 3% na godišnjem nivou.

U 2012. godini trend rasta udjela stranih podružnica u profitu se nastavio i one ukupno bilježe 210,82 miliona eura u odnosu na 183,67 miliona eura u prethodnoj godini. Najveći neto rezultat ostvarile su podružnice u Rusiji i Bugarskoj, ukupno 246,71 miliona eura, dok je ukrajinska podružnica ostvarila 1,83 miliona eura profita.

Poslovanje hrvatske podružnice nije samo ostalo profitabilno, već je uspjela značajno poboljšati svoj rezultat bez jednokratnih uticaja. Gubici u Srbiji i Crnoj Gori su dosta ublaženi, dok je slovačka banka ostala u crvenom. Znatan gubitak u rumunskoj podružnici dijelom se odnosi na porast troškova rizika za 54%, ali je operativni profit takođe opao.

 

Portal Analitika