Abiznis

Prosječan februarski račun za struju 41,5 euro

1303racunzastrujuok
D
omaćinstva su u februaru potrošila 112, 17 miliona kilovata električne energije u ukupnoj vrijednosti od 10,9 miliona eura,  što je za 10 odsto niže u odnosu na januarsku potrošnju, kao i u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom februara prošle godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Elektroprivrede.

Prosječan februarski račun za struju 41,5 euro
Portal AnalitikaIzvor

“Prosječni februarski račun za električnu energiju za domaćinstva  je 10 odsto niži od prosječnog januarskog i iznosi 41,48 eura sa uračunatom taksom na tarifno brojilo. Prosječan februarski račun je takođe za 10 odsto niži u odnosu na februar 2012.godine”, precizirano je u saopštenju.

Domaćinstva u Žabljaku  bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 21.63 eura, dok je najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Podgorici i Kotoru, gdje su domaćinstva  u prosjeku potrošila  električne energije u vrijednosti od oko 52 eura.

“Račun vrijedan preko 150 eura dobiće 1,78  odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 3,69 odsto potrošača. Račun za električnu energiju je za još 1400  potrošača  umanjen za iznos takse na tarifno brojilo.  Broj domaćinstava koja su do sada iskoristila mogućnost oslobađanja od takse je 15.131. S druge strane, februarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće 114.796 domaćinstava- navodi se u saopštenju.

Elektroprivreda Crne Gore  je svim kupcima omogućila korišćenje servisa putem kojih svoj račun mogu dobiti putem mejla, odnosno notifikaciju o visini računa za prethodni mjesec putem SMS-a.

“Registracija za korišćenje servisa je jednostavna. Za SMS-INFO, popunjeni formular, koji se može preuzeti sa web sajta EPCG ili na šalterima lokalnih jedinica Snabdijevanja, potrebno je proslijediti na mejl adresu smsinfo@epcg.com. Za elektronski račun, dovoljno je da kopiju svog posljednjeg računa i mejla na koji žele da im se račun šalje, kupci proslijede na adresu racun@epcg.com. Pomenuti servisi su još jedan način kojim EPCG želi da unaprijedi svoj odnos sa potrošačima i maksimalno  pojednostavi distribuciju računa za električnu energiju, kako bi potrošači mogli blagovremeno planirati dinamiku izmirenja svojih obaveza- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika