Abiznis

Potpisan carinski sporazum između Crne Gore i Makedonije

1303carinskisporazumok
S
porazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, u ime  Vlade Crne Gore  i Vlade Republike Makedonije, potpisali su, danas direktori Uprava carina dvije zemlje Vladan Joković i Vančo Kargov, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave carina.

Potpisan carinski sporazum između Crne Gore i Makedonije
Portal AnalitikaIzvor

Saradnja carinskih službi predstavlja predulov uspjeha u odlučnoj borbi protiv raznih vrsta nelegalnih aktivnosti sa kojima se susrijeću carinski službenici.

-Činjenica da kršenje carinskih propisa nanosi štetu ekonomskim, privrednim, društvenim i kulturnim interesima zemlje stvara potrebu pružanja zajedničkog odgovora i usklađenih mjera u borbi protiv carinskih prevara i krijumčarenja raznih vrsta roba. Sporazum, koji je danas potpisan, sadrži odredbe iz modela koji koristi Evropska unija, kao i modela bilateralnog sporazuma o carinskoj saradnji Svjetske carinske organizacije,  te pruža široke osnove za kvalitetnu saradnju carinskih službi Crne Gore i Makedonije- ističe se u saopštenju.

Uzajamno pružanje pomoći u otkrivanju i spriječavanju kršenja carinskih i spoljnotrgovinskih propisa, nezakonitog prometa opojnih droga, oružja, municije, akciznih proizvoda, predstavljaju fokus sporazuma.

-Akcenat je stavljen i na preduzimanje mjera za lakši i brži protok putnika i roba. Saradnja na planu proučavanja, razrade i sprovođenja novih carinskih postupaka, obuci kadrova, razmjeni iskustava i stručnjaka, takođe je jedan od ciljeva predviđenih sporazumom.  Direktori uprava carina Crne Gore i Makedonije istakli su zajednički stav da je potpisivanje sporazuma dodatni i snažan impuls nastavku kvalitetne saradnje carinskih službi dvije zemlje- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika