Abiznis

NENEZIĆ: Opravdan zahtjev za povećanje otkupne cijene mlijeka, svi inputi skočili 140 posto

1303nenezicok
Z
ahtjev za povećanje otkupne cijene mlijeka je opravdan, imajući u vidu da se nije mijenjala u zadnjih devet godina, a da su u međuvremenu za preko 140 posto poskupili svi inputi za njegovu proizvodnju, izjavio je za Portal Analitika predsjednik Poljoprivredne unije Crne Gore Dragoljub Nenezić.

NENEZIĆ: Opravdan zahtjev za povećanje otkupne cijene mlijeka, svi inputi skočili 140 posto
Portal AnalitikaIzvor

-Od 2006. su u prosjeku za preko 140 odsto povećane cijene goriva, koncentrovane hrane, kabaste stočne hrane i mineralnih đubriva. Dakle, izuzetno teška situacija u poljoprivredi ne datira od juče, već je sada kulminirala. Ovo je najveća kriza u zadnje dvije decenije, uzrokovana neadekvatnom poljoprivrednom politikom, elementarnim nepogodama i situacijom sa aflatoksinom- ocijenio je Nenezić.

Naglasio je da mjere Ministarstva poljoprivrede nijesu dale rezultate, tako da je broj grla opao na nacionalnom nivou.

-Poljoprivreda je strateška grana koja ima potencijal za znatno veću proizvodnju i zastupljenost proizvoda na tržištu. Treba ga iskoristiti kvalitetnim subvencijama, po ugledu na zemlje EU i okruženja. Agrobudžet Crne Gore je najniži u regionu sa nešto preko jedan odsto BDP-a, dok je recimo u susjednoj Srbiji pet procenata bruto domaćeg proizvoda- naveo je Nenezić.

Nikšićki i danilovgradski proizvođači traži povećanje državnih premija sa sedam na deset centi po litru, opštinskih premija i veće subvencije iz budžeta, najavljujući da će ukoliko ne bude dogovora blokirati puteve i prestati da isporučuju mlijeko. Resorni ministar Petar Ivanović će se ovih dana sastati sa predstavnicima proizvođača.

Portal Analitika