Abiznis

BULAJIĆ: Što hitnije pokrenuti proizvodnju u Boksitima, prošlo vrijeme jeftine rude iz uvoza

strahinjaslajd
- U javnosti se stvorio utisak da je pokretanje proizvodnje u Rudnicima boksitima skupo i neisplativo za KAP. Prema mojim informacijama, zbog afrilke zabrane izvoza boksita, situacija je potpuno drugačija. Smatram da KAP preradom rude boksita iz Nikšića dobija najjeftiniju i pritom izuzetno kvalitetnu glinicu. Zvanične eksploatacione rezerve rude boksita (15 miliona tona) vrijede 4 milijarde dolara.Preradom tog boksita dobijamo 4 miliona tona aluminijuma koji vrijedi 8 milijardi dolara. Ako pedeset odsto tog aluminijuma preradimo, cijena tone raste najmanje osam puta. Pa ko bi se odrekao ovog bogatstva, šta onda znače troškovi pokretanja proizvodnje Rudnika boksita?, zapitao se Bulajić.

BULAJIĆ: Što hitnije pokrenuti proizvodnju u Boksitima, prošlo vrijeme jeftine rude iz uvoza
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Demokratskog fronta dr Strahinja Bulajić smatra da Vlada mora što prije pokrenuti proizvodnju u Rudnicima boksita, jer je to jedini način rješenja ove situacije. On je istovremeno podržao radničke zahtjeve koji traže isplatu dvije zarade odmah.

- Ovako loša situacija u Rudnicima boksita nije od juče. Sve što se gura „pod tepih“, prije ili kasnije se reaktivira. Dakle problemi treba da se rješavaju, a ne gomilaju. Ono što je za Boksite važno, to je da se mora što prije pokrenuti proizvodnja.Meni nije jasno zašto se ne pokrene proizvodnja rude, budući da taj proces ne košta previše, naročito kad vidite kakvi su efekti, rekao je Bulajić Portalu Analitika.

Prema njegovim riječima, Vlada je pogriješila još prilikom potpisivanja Kupoprodajnog ugovora za Boksite jer nije obavezala Ruse na geološka istraživanja..

- Ugovorom nije predviđena geološka istraživanja, nije predviđeno povećanje nivoa rezervi niti prevođenje nižih kategorija rude u više. Eksploatacione rezerve su procijenjene na oko 15 miliona tona, iako svaki geolog u Crnoj Gori zna da su rezerve daleko veće barem 45 miliona tona, naveo je Bulajić.

Afrika zabranila izvoz boksita: On je ponovio da svako rješenje za KAP mora sadržati pokretanje proizvodnje u Rudnicima boksita.

- U javnosti se stvorio utisak da je pokretanje proizvodnje u Rudnicima boksitima skupo i neisplativo za KAP. Prema mojim informacijama, situacija je potpuno drugačija. Smatram da KAP preradom rude boksita iz Nikšića dobija najjeftiniju i pritom izuzetno kvalitetnu glinicu. Zvanične eksploatacione rezerve rude boksita (15 miliona tona) vrijede 4 milijarde dolara.Preradom tog boksita dobijamo 4 miliona tona aluminijuma koji vrijedi 8 milijardi dolara. Ako pedeset odsto tog aluminijuma preradimo, cijena tone raste najmanje osam puta. Pa ko bi se odrekao ovog bogatstva, šta onda znače troškovi pokretanja proizvodnje Rudnika boksita?, zapitao se Bulajić.

Bulajić, koji je doktor geoloških nauka istakao je da su afričke zemlje, još prije dvije godine, zabranile izvoz boksita.

- Dakle, vrijeme jeftinog boksita i jeftine glinice je prošlo, tako da proizvodnja u Nikšiću postaje veoma perspektivna. Isrtraživanja rude nijesu rađena kod nas čak 15 godina i krajnje je vrijeme da se pokrene i taj proces. A priču o ozdravljenju aluminijumskog kompleksa ne možemo pričati dok ne pokrenemo prozvodnju boksita, kaže Bulajić.

Podsjetimo. Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita uputiće sjutra zahtjev Vladi da im obezbijedi pozajmicu za isplatu dvije zarade, u suprotnom će u četvrtak organizovati protest radnika ispred zgrade Vlade u Podgorici.

Portal Analitika