Abiznis

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Crne Gore i Azerbejdžana

luksicok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmar Mamadiarov potpisali su danas  u Cetinju Memorandum o razumijevanju između Uprave za kadrove Crne Gore i Komisije za državnu službu pri administraciji Predsjednika Republike Azerbejdžan i Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžan o međunarodnom kombinovanom prevozu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Crne Gore i Azerbejdžana
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžan o međunarodnom kombinovanom prevozu ima za cilj izgradnju modernog željezničkog i pomorskog saobraćaja u cilju zaštite životne sredine i uspostavljanja efikasne alternative drumskom saobraćaju.

Prednosti kombinovanog prevoza su višestruke i ogledaju se u zaštiti životne sredine naročito u vezi sa smanjenjem buke i emisije štetnih materija, smanjenju saobraćajnih zagušenja, kao i povećanju bezbjednosti saobraćaja. Sporazum predstavlja izraz suvereniteta dvije države u oblasti kombinovanog prevoza i promoviše najnovije trendove iz oblasti transportne politike.

Memorandumom o razumijevanju između Uprave za kadrove Crne Gore i Komisijedržavne službepod predsjednikom Republike Azerbejdžanu će se regulisati  uslovi, sredstva i metode saradnje između dvije zemlje u oblasti razvoja ljudskih resursa sa ciljem povećanja efikasnosti administracije i državne uprave.

Ministar finansija Crne Gore  Radoje Žugić i ministar za poreze Republike Azerbejdžan Fazil Mamadov potpisali su danas Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžan o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u pogledu poreza na dohodak. Ovim se obezbjeđuje uklanjanje poreskih prepreka za ulaganja, primjenjivanje načela jednakog poreskog tretmana fizičkih i pravnih lica država ugovornica i, u krajnjem,  unapređenje ekonomskih odnosa i saradnje Crne Gore i Azerbejdzana.

 

Portal Analitika