Abiznis

Britanska funta i japanski jen i dalje nezaustavljivo slabe!

slika
-Prošle sedmice britanska funta je oslabila dodatnih procenat u odnosu na američki dolar, te je sada na najnižoj vrijednosti u odnosu na dolar u zadnjih dvije i po godine. Razlog naglog slabljenja funte je loša situacija u britanskoj privredi, te spremnost novog guvernera centralne banke na dodatne mjere stimuliranja ekonomije ubacivanjem dodatnog novca u sustav, tj. „štampanja novca“, kaže Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa.

Britanska funta i japanski jen i dalje nezaustavljivo slabe!
Portal AnalitikaIzvor

 

Prema njegovim riječima, ove sedmice se očekuje daljnje slabljenje funte.

- Japanski jen, takođe, nastavlja da slabi u odnosu na dolar, pa je trenutno kurs USD/JPY  96,00 što je najniža vrijednost jena u odnosu na dolar u zadnje četiri godine. Jen slabi zbog izričite želje nove japanske vlasti i vodstva BOJ(Japanske Centralne Banke) za slabijim Jenom. Očekuju da će slabiji jen podsaknuti izvoz koji je glavni generator razvoja japanske privrede, navodi Kokanović.

Mnogi očekuju da bi kurs USD/JPY vrlo brzo mogao dosegnuti 100 jena za jedan dolar pa ovaj tjedan treba razmišljati samo o BUY pozicijama na ovom valutnom paru.

Američki dolar je prošli vikend ojačao u odnosu na većinu valuta zbog stabilizacije američke privrede. Budući da se ne očekuju vijesti o stanju ekonomije, koje bi mogle okrenuti trend, treba razmisliti o kupovini USD, smatra on.

-Euro je prošle sedmice završio na približno istom nivou na kojoj je počeo sedmicu. Idućih nekoliko sedmica na vrijednost eura uticati će rješavanje političke situacije u Italiji. Ukoliko se ne sastavi nova vlada, euro bi mogao oslabiti, jer je Italija treća najveća ekonomija Eurozone.

Unca zlata trenutno vrijedi oko 1580$. Budući da se opasnost od potpunog urušavanja svjetskog finansijskog sistema značajno smanjila, idućih nekoliko mjeseci ne očekuje se značajniji rast cijene zlata, zaključio je Kokanović.

 

Portal Analitika