Abiznis

Vlada će tražiti saglasnost EU za model rješavanja situacije u KAP-u

1103kapok
N
a sjednici pododbora koji se bavi pitanjima unutrašnjeg tržišta i konkurencije koja je održana u Podgorici, 5. marta, jedna od tema je bilo i upoznavanje predstavnika Evropske komisije sa opcijama po pitanju sudbine Kombinata aluminijuma, potvrđeno je u današnjem saopštenju Ministarstva ekonomije.

Vlada će tražiti saglasnost EU za model rješavanja situacije u KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

“Tema interesovanja je bilo predlog održivog poslovanja Kombinat aluminijuma. Da podsjetimo, bilo koji predlog podrazumijeva rješavanje pitanja električne energije, što je problem koji se mora definisati u svakoj od predloženih opcija, kako u opciji preuzimanja Kombinata, tako i u opciji stečaja kao neželjenoj opciji koja nije u ingerenciji Vlade Crne Gore, ili ponude Tosjali holdinga.  Kao što je javnost upoznata iz pisma predsjednika Komisije za dodjelu državne pomoći, kao opciju za prevazilaženje problema predstavnici EK su naveli mogućnost traženja tzv. tranzicionog perioda. Navedena opcija podrazumijeva dostavljanje EK detaljnog plana obnavljanja dugoročne održivosti KAP-a na osnovu realnih pretpostavki, kao i precizno definisanih rokova u kojima se planira završiti navedeni proces. Uz navedeni plan Crna Gora bi morala dostaviti i jednu vrstu elaborata o značaju navedene kompanije za nacionalnu ekonomiju. Predstavnici EK su ukazali na činjenicu da ovo nije presedan, već da su i druge zemlje članice koristile navedenu opciju (npr. Poljska, Bugarska, Rumunija)”, ističe se u saopštenju, dostavljenom Portalu Analitika.

Kako se dodaje, predstavnici EK su naglasili da je odobravanje navedene opcije stvar političke odluke, tj. dogovora između visokih predstavnika EK i Crne Gore.

-Na pomenutom sastanku se EK nije izjašnjavala u konačnom o ovom pitanju.  Svakako da će Vlada Crne Gore, u svakoj opciji, tražiti mišljenje i saglasnost EK, na način na koji su radile i ostale zemlje koje su koristile navedenu opciju a koje su sada članice EU- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika