Abiznis

UPCG na kongresu turskog Sindikata metalaca

11UPCGkongresturskaok
P
redsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović boravio je u četvorodnevnoj radnoj posjeti Ankari i učestvovao na 18. kongresu tamošnjeg Sindikata metalaca “Turk Metal”. Uz predsjednika Mitrovića, delegaciju UPCG činili su generalni sekretar Suzana Radulović i PR i marketing menadžer Zvezdana Oluić.

UPCG na kongresu turskog Sindikata metalaca
Portal AnalitikaIzvor

“Delegacija UPCG je, uz predstavnika ambasade Crne Gore u Turskoj, bila jedini zvanični predstavnik zemalja Balkana na skupu u Ankari.  Kongresu “Turkmetal”-a prisustvovalo je oko 8.000 zaposlenih u metalnoj industriji Turske. Takođe, učesnici skupa bili su čelnici sindikalnih i poslodavačkih organizacija, političkih stranaka i civilnog društva euro-azijskog regiona i Turske, kao i najviši zvaničnici zemlje domaćina premijer Redžep Erdogan, potpredsjednik Vlade Bašir Atalaj i ministar i glavni pregovarač za EU Egemen Bagis”, navedeno je u saopštenju UPCG.

Tokom radne posjete Ankari Mitrović se sastao sa ambasadorom Crne Gore u Turskoj Ramom Bralićem, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj diplomatiji i unapređenju saradnje crnogorskih i turskih privrednika.

“Mitrović i njegovi saradnici sastali su se sa predstavnicima sindikalnih organizacija Turske i zemalja euro-azijskog regiona, sa kojima su diskutovali o stanju socijalnog dijaloga u njihovim zemljama, nivou tripartitne saradnje vlade, poslodavaca i sindikata, kao i ulozi socijalnih savjeta u kreiranju nacionalnih ekonomskih i socijalnih politika. Postignuti dogovori i predložene inicijative bili su u duhu redovnih aktivnosti UPCG iz oblasti ekonomske diplomatije, koje ćemo i u narednom periodu sprovoditi sa ciljem pružanja podrške razvoju međunarodnih ekonomskih veza Crne Gore i jačanja poslovne saradnje naših privrednika”, naglašava se u saopštenju.

Turski sindikat metalaca “Turk Metal” osnovan je 1973. god u Ankari. Danas ima  340.705 članova, koji čine 50 odsto radne snage zaposlene u sektoru metalne industrije u Turskoj.

Portal Analitika