Kultura

Zatvaranje 41. FEST-a u znaku pomena zatvorenim beogradskim bioskopima

0503fest
Zatvaranje ovogodišnjeg 41. FEST-a u beogradskom Sava centru proteklo je u znaku problema o kojima su jednako govorili organizatori, zatim instalacija „preminulim“ bioskopima kao i novog filma Gorana Markovića „Falsifikator“ koji je u nedjelju zatvorio manifestaciju, piše portal SEEcult.

Zatvaranje 41. FEST-a u znaku pomena zatvorenim beogradskim bioskopima
Portal AnalitikaIzvor

Beogradski međunarodni filmski festival u proteklih 10 dana je privukao više od 90.000 gledalaca, koji su imali priliku da pogledaju 75 naslova. Direktor Direkcije FEST-a Dragan Marinković, selektor Ivan Karl i umjetnički direktor Borislav Anđelić, zahvalili su publici na velikom interesovanju.

Uoči svjetske premijere „Falsifikatora“, uručena je nagrada za najbolji film takmičarskog programa „Evropa van Evrope“, izraelskoj drami „Orlovi“. FEST je protekao u znaku nagrađivanih i zapaženih filmova sa svjetskih festivala, a prema mišljenju mnogih, posebno će biti upamćen po dirljivoj premijeri filma „Krugovi“ Srdana Golubovića. Takođe, zvijezda FEST-a svakako je bio glumac Majkl Medsen, kome je priređen i omaž u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Ovogodišnji 41. FEST bio je posvećen dugogodišnjem upravniku ovog Muzeja, Dinku Tucakoviću, filmskom reditelju, istoričaru, teoretičaru i kritičaru filma, kao i novinarki i dugogodišnjoj saradnici beogradskog filmskog festivala Tanji Petrović, koji su iznenada preminuli uoči najznačajnijeg srpskog predstavljanja djela sedme umjetnosti. U znak sjećanja na Tucakovića, nagrada FIPRESCI nazvana je njegovim imenom, a pripala je hrvatskom filmu „Ljudožder vegetarijanac“ Branka Šmita. Specijalno priznanje dobio je dokumentarni „Albertov put“ Predraga Bambića o Albertu Majeru, konstruktoru filmskih kamera i četvorostrukom oskarovcu, koji je porijeklom iz Banata, a isti film je dobio i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

0503fest1Posljednji dan 41. FEST-a protekao je i u znaku nove akcije grupe „Bioskopi: Povratak otpisanih“, koja je na platou ispred Sava centra izvela performans pod sloganom „Šta ste gledali, gledali ste. Bioskopi su mrtvi“, postavivši 14 krstova sa imenima beogradskih bioskopa ugašenih privatizacijom „Beograd filma“. I publika FEST-a i poznati domaći glumci pridružili su se toj akciji na simboličnom groblju beogradskih bioskopa. Bioskopsku mrežu „Beograd filma“ činili su i bioskopi „Zvezda“, „Jadran“, „Kosmaj“, „Central“, „Slavica“, „Avala“, „Jedinstvo“, „Drina“, „Partizan“ i „Voždovac“, a većina ih se nalazila u centru grada.

Foto: seecult.org

Portal Analitika