Zanimljivosti

Riješena misterija rupe koja svijetli pronađene na Dinari?

0103dinara
Sredinom februara dvojica planinara na Dinari naišli su na misterioznu svjetlost, a Dejan Horvatek, kolumnista Crometea, smatra da je riječ o rijetkom prirodnom fenomenu - albedu, prenosi Index.hr.

Riješena misterija rupe koja svijetli pronađene na Dinari?
Portal AnalitikaIzvor

- Smatram da je albedo odgovoran za izvor svjetlosti u kraškoj udubini, premda sam u početku smatrao da je posrijedi neki drugi uzrok. Ali, malo bolje promišljajući o događaju, ipak sam došao do nekih zaključaka. Kraška udubina promjera pet metara i dubine tri metra koja svijetli, uočena je na Dinari, koja je u tom trenutku prekrivena snježnim prekrivačem. Tokom noći vladali su idealni atmosferski uslovi s vedrinom i mjesečinom (Mjesec u prvoj četvrti) i malom količinom čestica u vazduhu koje bi apsorbovale Mjesečevu svjetlost. Iz navedenih uslova možemo slobodno zaključiti da nije bilo neke veće prepreke između izvora svjetlosti (Mjeseca) i sniježne podloge, što je omogućilo povišeni albedo na Dinari - napisao je Horvatek.

On pojašnajva da je albedo u prirodi posljedica direktne (ogledalske) i difuzne (raspršene) refleksije svjetlosti koja može biti različitog porijekla, a sama refleksija zavisi od mnogo faktora, poput ugla pada svjetlosnih zraka. Jedan od bitnih faktora je podloga na koju svjetlost pristiže, tako da će jedan dio svjetlosti apsorbovati, a jedan dio reflektovatii.

- Uzbuđenje planinara je sigurno bilo veliko, jer uživo prisustvovati tako lijepoj i misterioznoj prirodnoj pojavi vjerovatno je bila samo nagrada prirode upornim planinarima koji su u noći i teškom pristupačnom, snijegom zametenom terenu trudili da stignu do svog odredišta na Dinari - zaključio je Horvatek.

Portal Analitika