Svijet

Gdje su nestali ukradeni dijamanti?

avion21
P
olicija širom Evrope traga za grupom koja je u Briselu ukrala dijamante vrijedne 50 miliona dolara, ali eksperti smatraju da je već nemoguće ući u trag plijenu.

Gdje su nestali ukradeni dijamanti?
Portal AnalitikaIzvor

Dijamanti su ukradeni na aerodromu dok je skupocjeni tovar prenošen iz kamiona firme za transport novca "Brinks" u švajcarski putnički avion za Cirih. Osmorica bandita su probušili ogradu, oteli plijen i kroz istu rupu pobjegli za samo tri minuta.

Odmah su mnogi mediji postavili pitanje, što možete da uradite sa 50 milona dolara vrijednim, ali ukradenim dijamantima? Stručnjaci za "USA tudej" kažu da ako je cijena prava, raskošan plijen veličine kutije za cipele može lako da se proda.

"Nemoguće je predvidjeti što će lopovi uraditi", kaže Karolina De Volf, portparolka Svjetskog centra za dijamante u Antverpenu, i dodaje da je praktično nemoguće ući u trag ukradenim dijamantima (brušenim i nebrušenim).

Predsjednik Londonske berze dijamanata Hari Levi, rekao je da je veoma vjerovatno da su lopovi već prodali dijamante, s tim što će dobiti za njih za 20 do 30 odsto nižu cijenu od prave vrijednosti. On dodaje da je brzina od presudnog značaja.

"Što prije ih distribuiraju na tržiste, tim su bezbjedniji", kaže on.

Ako se radi o nebrušenim dijamantima, kradljivci će ih vjerovatno poslati u centre za obradu u Indiji, Izraelu, Južnoj Africi ili SAD.

"Nebrušenom dijamantu je nemoguće ući u trag. Sa dnevnim protokom od oko 200 miliona dolara, plasirati na tržište nebrušene dijamante od 50 miliona dolara uopšte nije komplikovano. Kada su u pitanju brušeni dijamanti, situacija je malo složenija", ocjenjuje Levi.

Policija ima listu svih ukradenih dijamanata sa preciznim opisom težine, oblika, boje, jasnoće i ostalim merljivim faktorima.

U slučaju većeg kamenja, od pet karata i više, lopovi će ih vjerovatno ponovo obraditi, tako što će im neznatno promijeniti težinu i veličinu, da bi ih maskirali. Šanse da se takvom kamenju uđe u trag su minimalne.

BBC navodi i da uprkos svim podacima, najčešće nema dovoljno informacija da se napravi sistem koji bi u bez greške "pronalazio" ukradene dijamante.

BBC nvodi i da se zato u UN razvijaju Kimberli proces, Akt o trgovini čistih dijamanata i drugi sistemi prema kojima su potrebni sertifikati za trgovinu dijamantima. Ipak, na nekim mjestima, nikakav sertifikat nije neophodan, pa se i britanska kuća slaže sa ocjenom da ovaj plijen možda nikada neće biti pronađen.

B92

 

Portal Analitika