Zanimljivosti

Što su to neobično vidjeli planinari na Dinari?

planinari_prizorok
P
rošlog vikenda brojni planinari posjetili su debelim snijegom prekrivene dalmatinske planine. Među njima bili su Ivan Zebić – Klepton, iz planinarskog udruženja Dinaridi iz Splita, kao i Jozo Vitić, iz planinarskog društva Svilaja iz Sinja. Vidjeli su neobičan prizor, svjetlost iz jedne rupe, ali nije im jasno odakle ona potiče.

Što su to neobično vidjeli planinari na Dinari?
Portal AnalitikaIzvor


Planinari su se uputili u popodnevnim satima prema planinarskom skloništu “Rupe” na Dinari, na 1.363 metara nadmorske visine. Na putu prema skloništu uhvatila ih je noć, a uobičajen zimski uspon na najvišu hrvatsku planinu zaustavio je nesvakidašnji prizor, javlja Crometeo, a prenosi Dnevnik.hr.dinara2jpg

Pedesetak metara od planinarske staze bila je vidljiva rupa obima oko pet i dubine do tri metra. Ovakve rupe normalna su pojava u dalmatinskom planinskom kršu, ali ova rupa bila je posebna po tome što je iz nje dopirala svjetlost.Planinari su bili u početku potpuno uvjereni da se radi o tome da neko logoruje upravo u toj rupi, kao i da je izvor svjetlosti vatra ili lampa. Međutim, približavanjem samoj svjetlećoj rupi ostali su potpuno iznenađeni vidjevši da u rupi nema ničega osim snijega.Planinari su ovaj fenomen posmatrali od 18,15 do 18,30."Nismo uspjeli da objasnimo šta smo vidjeli. Najlogičnije nam je “rješenje” bilo da ova rupa na neki način duže zadržava dnevnu svjetlost. Sa prolaskom vremena svjetlost u njoj nije slabila. Snimio sam ovaj fenomen foto aparatom, ali on je loše rezolucije i nije dovoljno dobro “uhvatio” stvarno stanje koje u uživo bilo kudikamo izraženije. I nekoliko dana nakon što smo ga snimili, ovaj fenomen i dalje prepričavamo", rekao je Ivan Zebić – Klepton, očevidac.

 

tekst i foto: mondo.rs

 

Portal Analitika