Kultura

Radoman: Tri kapitalna djela Instituta za jubilej Njegoša

njegosok
I
nstitut za crnogorski jezik i književnost 200 godina rođenja Petra II Petrovića Njegoša obilježiće objavljivanjem tri kapitalna djela: bibliografije Njegoš, hrestomatije „Njegoš u književnoj kritici“ i prevoda čuvene knjige P. A. Lavrova „Petar II Petrović Njegoš – vladika crnogorski i njegov književni rad“. Takođe, u okviru biblioteke Njegoš, planirano je objavljivanje šest knjiga posvećenih djelu velikana crnogorske književnosti, kazao je za Portal Analitika urednik izdanja Instituta Aleksandar Radoman.

Radoman: Tri kapitalna djela Instituta za jubilej Njegoša
Portal AnalitikaIzvor

Naš sagovornik naglašava da će sva izdanja biti završena najkasnije do jeseni ove godine, a kao prvo izdvaja bibliografiju „Njegoš“. Riječ je o višetomnom djelu na kom će biti angažovani ugledni crnogorski bibliografi, Nada Drašković, Petar Krivokapić, Ljiljana Lipovina-Đorđević, Lidija Kaluđerović i Anđelka Martinović. Redakciju Bibliografije čine mr Čedomir Drašković, dr Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman.

Bibliografija će, kako ističe Aleksandar Radoman, obuhvatiti sve bibliografske jedinice o Njegošu i sva izdanja Njegoševih djela od Njegoševog vremena do 2013. godine – u Crnoj Gori, na južnoslovenskom prostoru i na velikim svjetskim jezicima. Procijenjeni broj jedinica ove bibliografije iznosiće oko 30.000. Naš sagovornik naglašava da će ovo djelo svojim značajem nadživjeti proslavu jubileja o kojem je riječ i neće izgubiti na aktuelnosti u decenijama koje su pred nama te da će generacije njegošologa koje dolaze koristiti ovu bibliografiju kao nezaobilazno pomagalo u svojim izučavanjima.

Među izdanjima posvećenim jubileju nalazi se i hrestomatija „Njegoš u književnoj kritici“. Riječ je o dvotomnom izdanju koje obuhvata izabrane studije o Njegošu koje su nastale iz pera renomiranih crnogorskih, južnoslovenskih i evropskih književnih istoričara i kritičara. Priređivački posao obavlja Milenija Vračar, a Redakciju ovoga izdanja čine značajna imena savremene njegošologije, kaže Radoman.

On naglašava da je Institut planirao da prevede čuvenu knjigu P. A. Lavrova „Petar II Petrović Njegoš – vladika crnogorski i njegov književni rad“.Lavrov je napisao prvu cjelovitu književnoistorijsku monografiju o Njegošu, čiji je autor ruski slavist kraja XIX vijeka. Lavrovljeva monografija, podsjeća Radoman, objavljena je 1887. godine i do sada nije prevedena ni na jedan od štokavskih jezika, iako je do danas ostala nezaobilazno štivo u njegošologiji. Njegovim preciznim analizama, pored ostaloa, otklonjana je i dilema oko autorstva Mažuranićeva spjeva Smrt Smail-age Čengića, kaže Radoman.

Sagovornik Portala Analitika naglašava da je Institut za crnogorski jezik i književnost odmah nakon osnivanja pokrenuo biblioteku Njegoš u kojoj se publikuju značajnije monografije i studije renomiranih crnogorskih i inostranih njegošologa. Dosada su u toj biblioteci objavljene četiri knjige, a ove godine planirano je još šest. Sve knjige propraćene su opsežnim predgovorima ili bibliografijom autora, kaže na kraju Radoman.

foto: dovla.net

Portal Analitika