Društvo

Protesti večeras u Podgorici i skoro svim gradovima Crne Gore

Hiljade vjernika Srpske pravoslavne crkve i gradjana i večeras prrotestuju širom Crne Gore. U Podgorici su nakon molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja krenuli u protesnu šetnju gradskim ulicama.
Protesti  večeras u Podgorici i skoro svim gradovima Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit Amflohije je kazao da se nada da će  glas djece sa ulice doći i do ljudi koji donose bratoubilačke zakone i koji uništavaju dostojanstvo i čast svetih božjih ljudi. 

litija-podgorica-3

Vladika dizeldorfski i njemački Grigorije izjavio  da su okupljeni vjernici vratili dostojanstvo jer se bore za hrišćansku pravdu na hrišćanski način.

“Niko više na nas ne može da pokazuje kao na divljake, nego kao na ljude koji se bore dostojanstveno za pravdu, za hrišćansku pravdu i hrišćanske vrijednosti na hrišćanski način. To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovdje kao episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad je bilo nama teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gdje živi naš narod”, rekao je Grigorije.

litija-podgorica4

Litije i protestne šetnje vjernika osim u Podgorici održane su širom Crne Gore. Protesti su održani i u Nikšiću, Danilovgradu, svim gradovima na sjeveru Crne Gore, u Herceg Novom, Baru i Budvi.

Nakon molebana koji je služen u crkvi Svete Trojice u Starom gradu krenula je litija ulicama Budve. Litiju predvode svestenici Mitropolije cenogorsko primorske a u prvom redu je gradonacelnik Marko Bato Carević.

budva-litija

Moleban i litija je danas održana i u Bijelom Polju. Obraćajući se vjernicima protojerej stavrofor Darko Pejić je podsjetio da živimo u zemlji u kojoj u državnoj upravi nema Srba.

„Prema statistici državnih organa da ima oko 70 odsto pravoslavnih uz sve pritiske, da se više od 30 odsto izjasnilo da su Srbi i više od 70 odsto da govore i pišu srpskim jezikom.Skrajnuli smo se i nikoga ne dotičemo i ne diramo. i opet ne valja”, kazao je  Darko Pejić, prenose Vijesti.

Protesna šetnja održana je i u Beranama.

moleban-berane

Vjernici i gradjani protestovali su i u Herceg Novom.

hecrec-novo-protest

Protesne šetnje održane su i u Nikšiću. Vjernici i gradjani I večeras su krenuli istom maršrutom u molitvenu šetnju, nakon odsluženog molebana u Hramu Svetog Vasilija. Njima se obratio Mirko Vukotić, paroh kočanski, koji je juče napadnut u tom gradu.

"Svi smo svjedoci da je ovaj čuveni nikšički Trg slobode postao hram slobode. Nema ljepšega osjećaja za svakog čovjeka, kada se odazove na poziv Boga živoga i posvjedoči ga. Sa ovog trga-hrama kao i sa drugih trgova Crne Gore, otišla je najljepša slika u svijet - da smo Hristovi. Pozivam sve da budu ljudi", kazao je Vukotić, prenosi Fos.

niksic-moleban

Odbor za odrbranu svetinja saopštio je da građani Pljevalja već osmo veče "mirno i dostojanstveno iskazuju  svoje neslaganje sa bezakonjem koje nam je nametnuto zakonom topuza“.

“Očuvati jedinstvo i mir naša je sveta dužnost i zato se obraćamo svima da u ovim važnim danima sačuvaju pribranost!”, navodi se u saopštenju.

pljevlja

Protesna šetnja je održana i u Mojkovcu.

mojkovac-protest

Protesna šetnja je održana i u Baru.

bar-litija

 

FOTO: Portal Analitika, I4rs, Fos, Mitropolija

Portal Analitika