Poljoprivreda

Voli na Svaču planira još plastenika i voćnjaka

Kompanija Voli trade, koja je zakupac 70 hektara državnog zemljišta na Svaču, nadomak Šaskog jezera u ulcinjskoj opštini, planira da naredne godine proširi tamošnje kapacitete novim plastenicima i voćnjacima. To se navodi u Vladinom izvještaju o izvršenoj kontroli investicionog programa pogoričke kompanije koja je pratila ugovor o zakupu lokacije potpisan krajem 2017. godine, pišu Dnevne novine.
Voli na Svaču planira još plastenika i voćnjaka
Dnevne novineIzvor

Kontrola je izvršena 16. jula ove godine, a prethodile su joj određene promjene sadržaja ugovora. Naime, Voli trade je početkom juna dostavio Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja izmijenjeni investicioni projekat, koji je odobren.

“Izmijenjeni Investicioni plan predviđa smanjenje investicionog perioda sa tri na dvije godine i minimalna investiciona ulaganja od 1,38 miliona eura u dvogodišnjem periodu. Ulaganja u navedenom periodu se odnose na nabavku neophodne poljoprivredne mehanizacije, uređenje proizvodnih parcela, izgradnju zaštićenog prostora plastenika, te izgradnju neophodnih objekata u drugoj investicionoj godini”, navodi se u izmijenjenom dokumentu.

U plan su uvedene i izmjene koje se tiču investicija u podizanje višegodišnjih zasada voća, ali nije precizirana ukupna površina, struktura i iznos ulaganja, te dinamika sadnje. Komisija je tokom julske kontrole utvrdila da su u prvoj godini premašena najavljena ulaganja, jer je investirano 817.266,32 eura, i tako potvrdila da je predviđeni plan realizovan.

Kako je navedeno u planu za narednu investicionu godinu, Voli namjerava da podigne još plastenika čija bi ukupna površina bila do tri hektara, a zavisiće od mogućnosti nabavke kvalitetnog sadnog materijala. Uz to, voće će biti zasađeno na dodatnih osam do deset hektra.

“Osim finansijski prikazanih investicija, zakupac je izgradio višenamjenski objekat u ekonomskom dvorištu, a radovi na objektu se nalaze u završnoj fazi. Objekat, osim hladnjače, sadrži magacine za repromaterijal i za smještaj mehanizacije, prostorije za smještaj sezonske i povremeno angažovane kvalifikovane radne snage sa svim neophodnim pratećim sadrajima, kao i kancelarijski prostor za rad rukovodećeg osoblja”, precizira se u dijelu investicija planiranih za drugu investicionu godinu.

Portal Analitika