Svijet

Berlin ili Pariz, ko će biti glavni u EU unutar NATO-a?

Francuska i Njemačka nadmetale su se za sticanje evropskog liderstva unutar NATO-a u srijedu u Briselu, tokom prvog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse.
Berlin ili Pariz, ko će biti glavni u EU unutar NATO-a?
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše agencija Hina, javno preispitivanje prirode NATO saveza događa se uoči samita Alijanse u Londonu, koji će biti održan za dvije sedmice i na kojem će biti obilježena 70. godišnjica te organizacije.

Pitanje pouzdanosti predsjednika Donalda Trampa, turski upad u Siriju, što su kritikovale brojne članice saveza, te američke kritike evropskih članica da izdvajaju nedovoljno sredstava za odbranu, neki su od problema s kojima se suočava NATO, podsjeća agencija.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas poručio je na sastanku da Evropa ne smije da bude odvojena od SAD-a, pa je predložio da generalni sekretar Jens Stoltenbeg formira komisiju stručnjaka, koji bi raspravljali o strateškim pitanjima.

Odvojeno od tog predloga, francuski ministar spoljnh poslova, Žan-Iv Le Drian predložio je osnivanje grupe "mudraca", koja bi razmatrala budućnost NATO-a, reklo je dvoje diplomata za Rojters.

Makron se u intervjuu za britanski Ekonomist 7. novembra, založio za veću evropsku odbrambenu integraciju kako bi se brže moglo odgovoriti na krize blizu evropskih granica, bez NATO-a ili SAD-a.

Makron je tada upozorio na manjkavu koordiniranost evropskih saveznika s jedne i SAD i Turske s druge strane. "Bitno je da je političko krilo NATO-a pojačano", kazao je Mas novinarima prilikom dolaska na sastanak ministara.

Le Drian nije javno govorio, ali su neke diplomate rekle da gledaju u Pariz kako bi postavili tabu pitanja, poput kvaliteta američkog vođstva, uzimajući u obzir Trmpovu raniju izjavu da je NATO zastario.

"Radi se o tome ko bi trebalo da bude prirodni vođa Evrope: Pariz ili Berlin, ili moguće obje, kao i u kom se smjeru NATO kreće", rekao je jedan visokorangirani NATO diplomata za Rojters.

Portal Analitika