Poljoprivreda

Učenici i predstavnici Opštine posjetili organsku farmu maslina

U okviru manifestacije „Novembarski dani“, učenici osmog i devetog razreda O.Š. „Drago Milović“, sa predstavnicima Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, Petrom Vujovićem i Radmilom Kilibardom, posjetili su danas porodično gazdinstvo Moric, prvu i jedinu organsku farmu za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori, kazali su iz Opštine Tivat.
Učenici i predstavnici Opštine posjetili organsku farmu maslina
Portal AnalitikaIzvor

Porodica Moric već više vjekova čuva bogato porodično nasleđe noseći vjekovnu ljubav prema maslini, dok danas, na svom imanju od oko 3 hektara i sa oko 1.000 stabala masline (od kojih su neka stara i preko 300 godina), poštujući tradiciju, uz savremene metode proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta.

"Loše vrijeme nije omelo djecu da prošetaju maslinjakom, obiđu savremeni mlin i budu upoznati sa naprednom tehnologijom proizvodnje maslinovog ulja te čuju  vrlo poučnu priču ljubaznog domaćina, prof.dr Ilije Morica, profesora Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo u Kotoru. Nakon pojašnjenja o savremenom načinu proizvodnje maslinovog ulja uz obaveznu degustaciju, djeca su posjetila konobu i stari mlin sa presom gdje su mogli da vide kako se na tradicionalan način prerađivala maslina i proizvodilo maslinovo ulje, na način kako su to nekada radili naši preci", kazali su iz tivatske opštine.

Dodaju i da se seosko gazdinstvo porodice Moric bavi i agroturizmom te je, prema njihovim riječima kao takvo dobar primjer tradicionalnog imanja koje ide u korak sa savremenim trendovima bavljenja turizmom.

Imajući u vidu da je 21. novembar ujedno i dan oslobođenja poluostrva Luštica, predstavnik Opštine Tivat Petar Vujović, pomoćnik direktora O.Š. „Drago Milović“ Tomo Goranović i predstavnici porodice Moric Ilija i Jovan, položili su cvijeće ispred spomen obilježja poginulim borcima NOR-a u periodu 1941-1945 godine.

Portal Analitika