Crna hronika

Maloljetniku prijeti do 10 godina zatvora

Maloljetnik osumnjičen za ubistvo osamnaestogodišnje K. R. Iz Nikšića, može biti osuđen do 10 godina maloljetničkog zatvora, kazao nam je advokat Zdravko Begović.
Maloljetniku prijeti do 10 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

„Kazna maloljetničkog zatvora ne može biti kraća od šest mjeseci, niti duža od pet godina. Izuzetno, za krivična djela za koja se kao najmanja kazna propisuje kazna od 10 godina, može se izreći kazna maloljetničkog zatvora u trajanju do 10 godina“, precizirao je Begović.

Podsjećamo, tijelo osamnaestogodišnje Nikšićanke K.R. pronađeno je u subotu u blizini brane jezera Krupac u nikšićkom naselju Kočani. Na tijelu žrtve konstatovan je veći broj ubodnih rana nanijetih hladnim oružjem. Za nepunih dva sata kao osumnjičeni uhapšen je maloljetnik iz Nikšića.

<<< Istraga o smrti djevojke: Sumnja se na ubistvo <<<

<<< Maloljetnik uhapšen zbog ubistva djevojke, nanio joj više ubodnih rana <<<

Osumnjičeni će tokom trajanja procesa, kako kaže, vjerovatno biti zadržan u prostorijama Centra na Zabjelu.

„On će biti tamo dok sud eventualno ne bude donio odluku o tome koju sankciju će mu izreći. Kaznu maloljetničkog zatvora stariji maloljetnici izdržavaju u posebnoj organizovanoj jedinici za maloljetnike pri ZIKS-u, gdje će imati odgovarajuće uslove“, kazao je.

Takođe, on navodi da Zakon definiše status lica koja u u toku izdržavanja kazne postanu punoljetna.

„Postoje specijalizovane službe koje će voditi računa o tome. Osobe osuđene kao maloljetnici i mlađe punoljetno lice imaju poseban tretman i borave izolovani, u posebnim uslovima. To je procedura koja je predviđena zakonom i o kojoj se ozbiljno vodi računa“, zaključio je Begović.

Begović je istakao da je kompletan pravni sistem pripravan i spreman za postupanje u predmetima u kojima se pojavljuju maloljetnici i da će se postupak voditi prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

„Postoje edukovani kadrovi, postoji tužilac i sudija za maloljetnike u našoj pravnoj praksi i, konačno,  advokati koji su prošli obuku za maloljetnike. Branioci mogu biti samo advokati koji su prošli obuku. Dakle, napravljen je jedan kompletan program kako bi status i položaj maloljetnog lica bio maksimalno zaštićen i uvažen“, naglasio je.

Begović dodaje na kraju da je u ovom slučaju maloljetnik osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo, dok je zločin iz strasti samo motiv.

Portal Analitika