Svijet

Boris Džonson izgubio većinu u parlamentu!

Aktuelni britanski premijer Boris Džonson izgubio je parlamentarnu većinu nakon što je poslanik konzervativaca Filip Li prešao u redove proevropske partije liberalnih demokrata.
Boris Džonson izgubio većinu u parlamentu!
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Li prebjegao je u druge redove u nezgodnom trenutku za torijevce koji će se danas suočiti sa izglasavanjem blokade Bregzita bez sporazuma.

''Nakon dugog razmišljanja, došao sam do zaključka da više nije moguće da služim najboljim interesima zemlje kao poslanik Konzervativne partije u Parlamentu'' - napisao je Li u pismu koje je poslao premijeru naglasivši da vlada sprovodi štetnu politiku oko Bregzita na veoma neproncipijalan način.

Premijer Džonson naglasio je u više navrata da će Birtanija izaći iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez sporazuma zbog čega je zatražio i suspenziju parlamenta do 14. oktobra kako poslanici ne bi osujetili njegov plan, što je britanska kraljica i dozvolila.

Međutim, poslanici će danas pokušati da izglasaju blokadu Bregzita bez dogovora, ali novonastala situacija ne ide u korist britanskom premijeru budući da bi takav predlog lako mogao da prođe skupštinsko glasanje gde njegova vladajuća partija više nema većinu.

Poslanici traže pomjeranje roka za izlazak iz EU ili novi sporazum, dok premijer tvrdi da je tako nešto nemoguće i da ni po koju cijenu neće ponovo pregovarati sa Briselom i tražiti još jedno "besmisleno odlaganje".

Džonson je istakao da poslanici večerašnjim glasanjem "uništavaju svaku šansu za pregovaranje o novom sporazumu".

Ipak, ukoliko parlament danas nadjača premijera, njemu ostaje i opcija da raspiše nove izbore što je u nekoliko navrata između redova i istakao kao moguću opciju.

Liberalne demokrate imaju 15 poslanika u Parlamentu i 95 predstavnika u Domu Lordova.

Portal Analitika