Poljoprivreda

Ne treba praviti paniku

 Afrička kuga svinja, opasna zarazna bolest koja se pojavila u Srbiji, može se proširiti i na Crnu Goru, pa je zato važno poštovati mjere o zaštiti koje je dala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ističu sagovornici Pobjede, dvojica farmera koji naglašavaju da nema mjesta za paniku. 
Ne treba praviti paniku
Nova PobjedaIzvor

Farmer koji deset godina drži jednu od najvećih farmi svinja u Crnoj Gori, u Barskom Polju, Vladimir Dabanović kazao je da se plaši da će se virus proširiti i kod nas. 

PREVENCIJA

- Ovo je realan problem koji nam prijeti i koji vrlo vjerovatno neće zaobići našu državu kao što nije ni države u regionu. Spremni smo za svaku saradnju sa Upravom i njihove proporuke shvatamo ozbiljno i primjenjujemo ih - kazao je Dabanović juče za Pobjedu. 

On je već ogradio imanje, radi dezinfekciju onako kako to nalaže Uprava i poručuje da neće dozvoliti posjetiocima da ulaze na farmu.

 - Jako je teško sve mjere sprovesti u praksi, ali to je naša obaveza i sigurno je da ćemo ih se pridržavati. Moje gazdinstvo je na zavidnom nivou kada je u pitanju higijena, a upravo radim na dodatnom ograđivanju imanja - pojasnio je Dabanović. Kako je naveo, ima 110 priplodnih grla i sreća je, kaže on, što živi u gradskoj zoni pa je bolje zaštićen od divljih životinja i glodara koji prenose bolest. 

- Situacija je ozbiljna i u interesu je držalaca svinja da zaštite proizvodnju od afričke kuge svinja. Nije nemoguće da se zaštite od toga i taj problem nije nerješiv. Ne treba dizati paniku, ali treba biti obazriv - poručio je Dabanović. Kazao je da na njegovom gazdinstvu za 10 godina nije bilo nikakve zarazne bolesti i da je sreća što su od ove bolesti pošteđeni ljudi. Na pitanje da li je opala potražnja za svinjskim mesom, Dabanović je kazao da nije i da je prodaja redovna. 

- Imam proizvodnju tokom 12 mjeseci i prodajem prasad do 30 kilograma i to mi je primarna djelatnost. Niko nije otkazao porudžbinu, niti je bilo nekih odstupanja. Čak nemam dovoljno proizvoda kolika je potražnja, jer je to domaći i siguran proizvod - rekao je on. 

Saglasan je i Luka Ivanović, njegov kolega koji skoro 20 godina drži farmu svinja blizu Podgorice. Rekao nam je da afrička kuga može lako da se proširi i na našu državu, ali da to nije toliko strašno kako se čini. 

KUPOVINA MESA

- Imam 90 krmača i dugo držimo farmu. Pridržavam se svih mjera. Evo, upravo dižem ogradu visoku dva metra kako bih se zaštitio od glodara i drugih životinja. Sporovodim i druge sigurnosne mjere, pa ne puštam posjetioce na farmu, odjeća koju nosimo na farmi se ne smije iznositi odatle, radi se dezinfekcija vozila koja ulazi kod svinja - pojasnio je Ivanović. 

On je poručio i onima koji drže jednu, dvije ili tri svinje da moraju da se pridržavaju mjera, jer nije dovoljno da samo veliki farmeri paze na upozorenja.

 - Ljudi se ne plaše da kupe meso, a i nema razloga da se plaše, jer ova bolest ne može da škodi ni ljudima, ni drugim životinjama. Naravno da ne treba jesti meso od životinje koja nije zdrava. Najvažnije je da virus ne prelazi na čovjeka, niti može da bude opasan po zdravlje - rekao je Ivanović. Nekoliko veterinara koje smo zvali nije željelo da govori o afričkoj kugi svinja uz obrazloženje da im je za izjavu potrebna saglasnost Uprave za bezbjednost hrane. Rezultati laboratorije iz Madrida potvrdili su u utorak da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja, i to u okolini Mladenovca. 

Iz crnogorske Uprave za bezbjednost hrane poručeno je da su preduzete sve mjere zaštite, kako bi se spriječilo širenje virusa na Crnu Goru. Zbog mjera predostrožnosti naša zemlja je zabranila uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije. Ovaj virus napada isključio svinje i divlje svinje i kako je ranije saopšteno, nema opasnosti za ljude, a protiv ove bolesti ne postoji vakcina. Početkom avgusta u Bugarskoj i Rumuniji proglašena je epidemija svinjske kuge. Eutanazirano je stotine hiljada svinja.
 

Portal Analitika