Poljoprivreda

Zabranjen uvoz, tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije u CG

Zbog prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije u Crnu Goru, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.
Zabranjen uvoz, tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije u CG
Portal AnalitikaIzvor

"S obzirom da je danas, 12. avgusta 2019. godine, Republika Srbija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila sumnju na pojavu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Srbije. Izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahtjeve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja", saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Sva izdata rješenja o veterinarsko zdravstvenim uslovima za uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja stavljena su van snage, o čemu su obavješteni subjekti koji  vrše uvoz kao i nadležni veterinarski inspektori na graničnim inspekcijskim mjestima kao i Uprava carina, navedeno je u iz Uprave za bezbjednost hrane.

"Ova mjera ostaje na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležne veterinarske službe Republike Srbije odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge".

 Detaljnije informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu Uprave za bezbjednost hrane.

Portal Analitika