Abiznis

Gliserom od Herceg Novog do Tivta

Trudimo se da klijentima izađemo u susret, tako da polazna tačka i krajnje odredište zavisi od njihovih potreba, ali i od mjesta gdje možemo pristati. Za sada radimo na principu rezervacija. Razdaljinu između Herceg Novog i Tivta gliserom pređem za svega 20 minuta, a karta košta 19 eura – kaže Nataša Bajat
Gliserom od Herceg Novog do Tivta
Ž. K.
Ž. K.Autor
Nova PobjedaIzvor

Onaj ko je odrastao na moru ne može da živi bez mora i turizma - objašnjava Nataša Bajat, Novljanka koja duže od dvije decenije živi i radi u Njujorku a koja je u svom rodnom gradu započela neobičan posao – prevoz gliserom do i od aerodroma Tivat.

Nataša je osnovala firmu Montenegro boat čarter a gliser Si Rej 240 Sundek ,,Vizard“, koji može da prihvati deset putnika već sigurno plovi Bokom. Uskoro stiže još jedno plovilo - gliser za sedam putnika.

Ovaj atraktivan morski đir počinje svakog dana iz Herceg Novog u sedam, na neparni sat, a iz Tivta svakog parnog sata od osam sati.

RUTA

Akcenat sada jeste na prevozu putnika i turista sa i do tivatskog aerodroma, ali Nataša kaže da će prihvatiti i zaustavljanje, a po zahtjevima putnika i obilazak drugih lokacija.

- Trudimo se da klijentima maksimalno izađemo u susret, tako da polazna tačka i krajnje odredište zavisi od njihovih potreba, ali naravno i od mjesta gdje možemo pristati - objašnjava ova mlada, poslovna žena.

U posadi su dva kapetana, hostesa koja na aerodromu dočekuje putnike i dva mornara.

Cijena karte u jednom pravcu je 19 eura, ali planirani su, kaže ona, popusti za povratne karte i povoljnosti za stalne putnike i goste.

- Za sada radimo na principu rezervacija, još ne možemo da definišemo tačan vozni red jer on zavisi od broja klijenata. Ako na primjer u devet sati nema putnika iz Herceg Novog, nećemo kretati. Ali ako ima samo jedan, vozimo do odredišta – objašnjava Bajat.

VRIJEME

Rezervaciju primaju putem telefona, mejlom, putem Vibera i Vocapa, kako bi mogli da se jave i putnici i gosti iz inostranstva.

Transport morem je atraktivan, a uz to i znatno brži nego kopnom, a razdaljinu između Herceg Novog i Tivta gliser savladava za svega 20 minuta.

Nataša Bajat živi i radi u Njujorku, a ljeta provodi u Herceg Novom. Kaže i da ih nikada nije propuštala iako je u Njujorku obavljala zahtjevan posao za poznati svjetski lanac restorana i hotela. I sada je kod njih konsultant, a savladava i trgovanje nekretninama. Za razliku od Njujorka, u Herceg Novom je poslom spojila, kako kaže, lijepo i korisno.

 

hn-natasa-bajat-gliser

Ne plaši se konkurencije

Nataša Bajat smatra da prevoz morem mora više da zaživi, posebno tokom ljeta kada su na magistrali velike gužve i kada je kroz Boku usporen saobraćaj. Ne boji se konkurencije te pozdravlja i pokretače redovnog linijskog morskog prevoza brodovima na solarni i električni pogon.

- Mislim da svi možemo zajedno raditi i unaprijediti turističku ponudu Herceg Novog, Boke i Crne Gore. Mi se razlikujemo po konceptu poslovanja, prevoznom sredstvu, kapacitetima, samoj usluzi. Nama je prioritet aerodrom Tivat. Svako može da ima svoju klijentelu. U svakom slučaju, divno je što će da zaživi saobraćaj na moru, što se rađaju nove ideje - kaže sa osmijehom.

 

Portal Analitika