Društvo

Vodotoci sve zagađeniji, najzagađenija Morača od gradskog kolektora pa nizvodno

Stanje kvaliteta voda za sve vodotoke je sve gore. Rijeka Morača, zajedno sa Ćehotinom i Ibrom su najzagađenije rijeke u Crnoj Gori, dok je Piva najčistija. Morača je najzagađenija od Krivog mosta pa nizvodno, pokazuje zvanična Strateška procjena uticaja na životnu sredinu Stretegije razvoja saobraćaja.
Vodotoci sve zagađeniji, najzagađenija Morača od gradskog kolektora pa nizvodno
P. Z.
P. Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

„Stanje kvaliteta voda za sve vodotoke, u 2017. godini bilo je lošije i znatno loše u odnosu na 2016. godinu, što se može pripisati količini ulivnih otpadnih voda i meteorološkim uslovima - prema raspodjeli percentila temperatura vazduha se kreće u kategoriji vrlo toplo i ekstremno toplo; količina padavina se prema raspodjeli percentila kreće u kategorijama vrlo sušno, sušno i normalno“, navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici.

Sa aspekta ispitivanja fizičko-hemijiskih i mikrobioloških karakteristika vodotaka, najzagađeniji vodotoci, ustvari djelovi njihovih tokova su bili, bili su kao i predhodnih godina, Vezišnica, Ibar u dijelu ispod Rožaja, Ćehotina na dijelu ispod Pljevalja do Graca i Morača ispod uliva voda gradskog kolektora pa nizvodno.

„Nešto manju zagađenost imale su vode srednjeg (Skakavac) i donjeg tok Lima (Bijelo Polje - Dobrakovo), vode Rijeke Crnojevića, Grnčar na području Gusinja, Zeta na Duklovom mostu, bolji kvalitet, ali ne i veoma dobar imali su Kutska rijeka (Zlorečica), Cijevna na Trgaju i Tara na potezu Mateševo - ispod Mojkovca, dobar Bojana i Zeta u donjem toku, Morača u gornjem dijelu. Najbolji kvalitet vode imala je rijeka Piva“, poručuje se u Procjeni.

Od mjesta na vodotocima najveće udare zagađenja pokazali su mjerne tačke: na Ćehotini - ispod ušća Vezišnice, ispod grada Pljevalja i Gradac; na Morači - ispod uliva voda gradskog kolektora, Vukovci i Grbavci, na Ibru - Bać; na Vezišnici - mjerno mjesto iznad ušća u Ćehotinu, na Limu - Skakavac i Dobrakovo i na Zeti Duklov most.

Sva ova mjerna mjesta imala su iznad 15% određenih klasa stanje van svih klasa (VK). Rezultati mjerenja pokazuju veliku osjetljivost ovih vodenih sistema, prije svega u režimu malovodnosti, a i posle velikih kiša.

Morača se uzorkuje na šest mjesta i prema klasifikaciji njene vode treba da pripadaju A1SK1 klasi uzvodno od Duklje - gornji tok (Pernica i Zlatica) i A2CK2 klasi nizvodno od Duklje do ušća u Skadarsko jezero (gradska plaža Momišići, ispod uliva voda Gradskog kolektora - srednji tok i Grbavci i Vukovci - donji tok).

„U gornjem toku rijeke Morače kvalitet vode izlazi iz zahtijevanog boniteta po nekim pokazateljima: van svoje klase, odnosno u A2 ili A3 klasu, na oba mjerna mjesta, od fizičko hemijskih parametara bili su: temperatura (A2-A2), amonijum jon (A3C-A3C), fosfati (A2-A3), nitriti (A3C-C),TOC (A2-A3) i deterdženti (A3-A3); a samo na mjernom mjestu Pernica izašao je jonski odnos Ca/Mg u A3 klasu, a na Zlatici je izišao mikrobiološki kvalitet - odnosno broj fekalnih bakterija u A2 klasu, a jonski odnos Ca/Mg je bio van svih klasa (VK)“, objavili su eksperti u dokumentu.

Od određenih klasa, propisanoj A1 klasi je pripadalo 71,9% na Pernici, a 68,8% na Zlatici i 3,1% klasa bilo je van svih klasa - VK.

Mikrobiološki kvalitet je bio na Pernici u zahtijevanoj A1 klasi, a na Zlatici imao je pomjeranje u A2 klasu. Na prostoru grada, vode gradske plaže Momišići pokazale su bolji kvalitet od svih mjernih mjesta na Morači, što je uticaj dotočnih voda Zete, koje imaju bolji kvalitet voda i veći vodostaj u odnosu na samu Moraču.

Od određenih klasa ovog mjernog mjesta 78,1% bilo je u svojoj klasi, a nijedan slučaj nije bio VK. „Ispod Gradskog kolektora, što je i očekivano, najlošije je stanje kvaliteta vode Morače“, navodi se između ostalog u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika