Abiznis

Ministarstvo prosvjete i Telekom šire brzi internet na 150 škola

Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom proširiće internet pokrivenost na oko 150 područnih jedinica crnogorskih škola, dogovoreno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa saradnicima i izvršne direktorice Crnogorskog Telekoma Dine Cibulskaje, te direktora Telekomovog Sektora za poslovne korisnike Predraga Perkovića.
Ministarstvo prosvjete i Telekom šire brzi internet na 150 škola
Portal AnalitikaIzvor

Širenje interneta na područne jedinice će se realizovati u naredne dvije godine, čime će ove ustanove dobiti besplatan pristup mobilnom 4G internetu i brzom protoku podataka.Potpisivanje sporazuma kojim će se ozvaničiti saradnja planirano je ubrzo.

Dogovor, osim širenja interneta na velik ibroj područnih jedinica, podrazumijeva i nastavak dosadašnje saradnje, a to je pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, te predškolskim ustanovama, koje za to imaju tehničkih mogućnosti. Dodatno, tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediće se korišćenje TurboDSL-a i optike.

Kako je rekla Cibulskaja, “Posebno nam je zadovoljstvo što možemo da najavimo još širu saradnju, odnosno da ćemo u naredne dvije godine najveći broj područnih jedinica – dakle više desetina škola i odjeljenja u ruralnim djelovima zemlje – pokriti 4G mobilnim internetom. U Telekomu vjerujemo da je uspješno društvo ono u kome niko ne zaostaje, pa ćemo nastaviti da ulažemo u razvoj zajednice podržavajući obrazovanje i digitalnu inkluziju“.

Sagovornicisu se složili i da bi bilo korisno pokrenuti pilot-projekat pokrivanja dijela škola wireless mrežom, na čemu će se raditi u narednom periodu.

Kako je istakao ministarŠehović, saradnja saTelekomom je od izuzetnog značaja i zbog planova Ministarstva za digitalizaciju obrazovnog sistema, za šta je potreban dobar protok interneta i generalno kvalitetnap okrivenost. Cibulskaja je u tom kontekstu istakla da Telekom sa Ministarstvom prosvjete dijeli uvjerenje da digitalizacija u obrazovanju nema alternativu.

Crnogorski Telekom već 12 godina pruža podršku obrazovnom sistemu Crne Gore, kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za preko 200 škola

Portal Analitika