Poljoprivreda

Bespravna sječa u Andrijevici kod državnog tužilaštva

Predstavnici Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu održali su novi sastanak, ovoga puta u Opštini Andrijevica. Sastanak je održan na terenu i to u gazdinskoj jedinici Gradišnica – Jelovica koja je kroz prethodne aktivnosti Koordinacionog tima označena kao prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima na području te opštine. 
Bespravna sječa u Andrijevici  kod državnog tužilaštva
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je početkom prethodnog maja na prostoru ove gazdinske jedinice identifikovana bespravna sječa četinara u većem obimu. Tada je protiv odgovornog službenika Uprave za šume pokrenut disciplinski postupak i vještačenje koje je bilo neophodno u ovom slučaju.

Prema riječima predsjednika Koordinacionog tima, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milosava Anđelića riječ je o bespravnoj sječi koju nadležni organi nijesu blagovremeno prijavljivali, te da je jasno da su u ove aktivnosti uključeni pojedini službenici Uprave za šume iz Područne jedinice Andrijevica, ali i ostali akteri u lancu vezano za promet nelegalno posječenog drveta.

Nakon obilaska terena i analize stanja predstavnici međuresorskog tima su odlučili da svu raspoloživu dokumentaciju dostave specijalnom državnom tužilaštvu. Ukupna drvna masa koja je posječena je preko 7.000 kubika, šumar je suspendovan i prijava proslijeđena Odsjeku za privredni kriminal CB Berane. 

Anđelić je naglasio da će državni organi biti istrajni u namjeri da se sve počinioce bespravnih aktivnosti u šumarstvu privredu pravdi, u cilju realizacije aktivnosti na očuvanju šumskih resursa i njihovom održivom gazdovanju.

img-30c7feb00cbd1f3db2f314d0828979e2-v

Sjednici na terenu prisustvovao je i presjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović koji je izrazio zadovoljstvo radom Koordinacionog tima i naglasio da će opština pružiti punu podršku daljim aktivnostima na suzbijanju bespravnih aktivnosti I u ovoj oblasti. 

On je iskazao spremnost da opština formira komisiju koja će pratiti stanje putne infrastrukture na lokalnim/šumskim  putevima, kako bi se spriječila njihova devastacija od strane koncesionara i ispunila očekivanja lokalnog stanovništva.
Od početka aprila, kada je počeo sa radom Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, postignuti su evidentni rezultati na otkrivanju nelegalnih aktivnosti u ovoj oblasti.
Tim je u ovom periodu posebnu pažnju posvetio otkrivanju i procesuiranju bespravnih sječa na području više područnih jedinica u opštinama na sjeveru Crne Gore. Intenzivno se sprovodi i kontrola preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi. Na tom planu pokrenute su mjere za prinudnu naplatu potraživanja i izricanje novčanih kazni, o čemu se javnost u kontinuitetu informiše, nakon svake sjednice Korodinacionog tima.  
 

Portal Analitika