Kultura

Premijera "Hamleta" u CNP-u

U Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave „Hamlet“ Viljema Šekspira, u režiji i adaptaciji Ane Vukotić.
Premijera "Hamleta" u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Dramaturg predstave je Božo Koprivica, koreograf Sonja Vukićević, scenografi Svenk Jonke (NUMEN) i Vanja Magić, kostimograf Leo Kulaš i kompozitor Antonije Pušić - Rambo Amadeus. Lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

U predstavi igraju: Momčilo Otašević, Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Ana Vučković, Zoran Vujović, Petar Buriću, Aleksandar Radulović, Dušan Kovačević, Petar Novaković, Aleksandar Gavranić, Sonja Vukićević i Jelena Minić.

Predstava će premijerno biti izvedena 4. juna u 20 sati na Velikoj sceni, a na repertoaru je i 5. i 6. juna.

Direktorica CNP-a Zorana Kralj podsjetila je da je ovo prva inscenacija „Hamleta“ u nacionalnom teatru.

„„Hamlet“ je uvijek i za svako pozorište veliki zadatak, rizik i velika odgovornost jer podrazumijeva sagledavanje i suočavanje sa sopstvenim snagama i kapacitetima. Odluka da uvrstimo u repertoar i da radimo jednu od najčuvenijih, najizvođenijih i najintrigantnijih drama svjetske književnosti je dobra i opravdana procjena u ovoj kući, ovo jeste trenutak kada se treba baviti „Hamletom“ i predstavlja rediteljsku zrelost i hrabrost Ane Vukotić da nađe nov ugao gledanja i napravi komad koji će korespondirati sa duhom i atmosferom vremena u kome živimo, komad  koji će i intelektualno i emotivno komunicirati sa publikom“, rekla je Kralj.

Umjetnički direktor Željko Sošić je najavio objavljivanje prvog crnogorskog prevoda „Hamleta“ u okviru izdavačke djelatnosti CNP-a.

„Postavljanje „Hamleta“ na scenu je odluka koja govori o kreativnoj i produkcijskoj zrelosti kolektiva i umjetničke energije koja se stvorila u našem pozorištu. Na samom početku procesa smo uradili prvi prevod „Hamleta“ na crnogorski jezik što je posebno značajno i što će značiti, ne samo za naše pozorište i našu predstavu, već i za naše društvo i naš cjelokupni kulturni ambijent. Prevod Zorana Paunovića će biti objavljen u okviru naše izdavačke djelatnosti do kraja godine“, kazao je Sošić.

U preciznoj i dobro promišljenoj dramatizaciji, dodao je on, dramaturg Božo Koprivica i rediteljka Ana Vukotić su napravili pravi ugao gledanja na „Hamleta“ tematski izvlačeći u prvi plan ono što su društveni mehanizmi politike, korupcije i prevare.

Ana Vukotić je istakla da je fokus u adaptaciji i rediteljskom postupku prije svega politički kontekst koji nas na neki način determiniše u društvu koje je na prekretnici.

„Mislim da je sinegrija odličnog autorskog tima i glumačkog ansambla koji ima snagu i koji je odgovorio ovako velikom izazovu, napravila zaista dobar rezultat“, kazala je Vukotić i pozvala publiku da sama procijeni na premijeri i budućim izvođenjima.

Dramaturg predstave Božo Koprivica je rekao da je Hamlet glad za slobodom.

„Hamlet je glad apsolutnom iskrenošću. Glad kao eros. Iskrenost je neodbranjiva žrtva. Žrtva kao odluka, kao radost, kao milosrđe. Žrtva koja prelazi u tradiciju. Tradicija je ljepota koju čuvamo. Radeći Hamleta postali smo plemenitiji. A da li će se to prenijeti na gledaoce? To će se vidjeti. Vjerujem da hoće. Hamlet je pobuna protiv tiranije. Smrt fašizmu! Živi Hamlet!”, kazao je Koprivica.

Momčilu Otaševiću povjerena je uloga Hamleta. On je zahvalio kolegama na strpljenju i podršci.

“Nije bilo lako, nije nikad lako i ne treba da bude ali… nikad nije bilo teže. Uprkos tome, ovaj proces mi je brzo prošao. Proces ove predstave nije gotov sa premijerom već će trajati dokle god bude trajala predstava. Čast mi je što ću živjeti Hamleta na ovoj sceni, i jedva čekam premijeru, ma jedva čekam da odemo mi na probu sad posle pressa”, kazao je Otašević.

Balerina Sonja Vukićević je radila koreografiju za predstavu, a uz to igra ulogu jedne od Grobarki. Ona je zahvalila rediteljki koja je odabrala, kako kaže, fantastičnu ekipu.

“Fantastično odabrana ekipa u kojoj se rodilo prijateljstvo, iz tog prijateljstva se rađaju uloge i rađa se misao. Misao koja danas luta oko svih nas”, kazala je Vukićević.

Poznati muzičar Antonije Pušić, javnosti poznatiji kao Rambo Amadeus je komponovao muziku za predstavu, uz Digital mandrack.

“Hamlet je najveći ekolog. Čovjekove mane su dovele do toga da je planeta danas na ivici izumiranja, a Hamlet ustaje protiv toga. Muzika koju sam radio je ilustracija kompjuterske epohe u kojoj smo danas, prikaz stanja u kome ljudi postaju indiferentni na sve što se događa oko njih”, kazao je poznati muzičar.

Kostimograf Leo Kulaš je višegodišnji saradnik CNP-a, čiji je rad iz predstava “Šćeri moja”, “Ribarske svađe”, “Na ljetovanju” i “Don Žuan” dobro poznat publici. On je kazao da je u ovom čitanju “Hamleta”, zajedno sa ostatkom autorskog tima, napravio neku sasvim novu estetiku, na kojoj još uvijek radi.

“Svakog dana ponešto dodajemo, nagradimo, promijenimo, u koordinaciji sa svjetlom, scenom, režijom, koreografijom… Vjerujem da ćemo do premijere još popraviti sve, i nadam se da će vam se dopasti predstava”, kazao je Kulaš.

Scenograf Sven Jonke je član jedne od najpoznatijih svjetskih radionica dizajna NUMEN. On je istakao da je scenografija jako ambiciozna.

“Srećan sam što smo uspjeli da sve izvedemo kako smo zamislili zahvaljujući tehničkoj podršci CNP-a. Želim da pohvalim i nevjerovatnu viruoznost glumaca koji se kreću u jednom jako ekspresivnom prostoru koji je na trenutke čak i opasan”, kazao je Jonke i zahvalio CNP-u na gostoprimstvu, dodavši da se nada da će i u budućim projektima ostvariti saradnju.

Petar Burić u predstavi igra Laerta.

“Hamlet i Laert su dvije strane jednog heroja, s tim što Laertu fali ono što Hamlet ima – strpljenje, a Laert ima odlučnost koja Hamletu nedostaje. Tako da smo Momo i ja zajedno pokušali da napravimo našeg heroja”, rekao je Burić.

Zoranu Vujoviću povjerena je uloga Polonija.

“Čast mi je igram u “Hamletu” mada sam se nadao da ću igrati Hamleta, a dobio sam Polonija“, našalio se glumac.

“Postali smo letargični, digli smo ruke od sebe moralno, postali smo ljudski nepismeni, nagomilalo se mnogo toga iz čega pojeduinac treba da izađe i probudi se, i zbog svega toga ova predstava treba da živi u nacionalnom teatru”, zaključio je Vujović.

Portal Analitika