Kultura

„Razgovori o ljubavi“ premijerno na Cetinju 14. septembra

U Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani počeo je rad na predstavi koja nosi radni naslov „Razgovori o ljubavi“, a predstavlja jednu od najznačajnijih koprodukcija u crnogorskoj kulturi, između Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Slovenskog narodnog gledališča, koje decenijama važi za najstabilnije pozorište izuzetnog estetskog rafinmana , koje je odavno prešlo granice Evrope.
Katja Kodba
Katja Kodba
Portal AnalitikaIzvor

Predstava je autorski projekat jednog od vodećih slovenačkih reditelja Jerneja Lorencija, a premijerno će biti izvedena na Cetinju 14. septembra, nakon čega će uslijediti i premijera u Ljubljani 12. oktobra.

U predstavi igraju glumci iz Slovenije-Maruša Majer, Zvezdana Novaković i Janez Škof; Crne Gore- Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban; Albanije - Krist Lieshi i Matia Luppa, dok će se glumci iz Italije pridružiti radu u Ljubljani u narednom periodu.

Proces rada na predstavi će se jednim dijelom odvijati u Ljubljani, od 20. maja do 28.  juna. , nakon čega će ekipa nastaviti rad na Cetinju od 21. avgusta do 14. septembra 2019. godine, kada će biti premijera u Crnoj Gori.

 

zetski-dom-2

 

Na čelu tima su direktor SNG Drama Ljubljana, Igor Samobor i Ujmetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović. 

Ekipu predstave čine: režiser i koautor teksta: Jernej Lorenci, dramaturg i koautor teksta: Matic Starina, asistent režije i producent: Juš Zidar, scenograf: Branko Hojnik, kostimograf: Belinda Radulović, autor muzike:Branko Rožman, koreograf: Gregor Luštek, dizajn svjetla: Jernej Lorenci, Branko Hojnik, Juš Zidar.

Na predstavi sarađuju tim Slovenskog narodnog gledališča i Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Ova koprodukcija realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. i bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana.

Pomenuta predstava druga je po redu aktivnosti Zetskog doma u okviru ovog projekta, nakon predstave „Pobuna mornara“ u avgustu 2018.godine. Projekat ADNICH okuplja pet partnera iz tri pomenute zemlje a Kraljevsko pozorište Zetski dom lider je projekta.

Portal Analitika