Kultura

Cannes 2019: Od zombija i Mensona do radikalizma mladih

Iako se filmofili sigurno najviše raduju novom Tarantinovom poduhvatu, nemojte misliti da 72. izdanje francuske smotre nema još vrućih režisera. Kan ove godine nudi makar pet naslova koji obećavaju bogatu filmsku trpezu.
Cannes 2019: Od zombija i Mensona do radikalizma mladih
Leila MURSELJEVIĆ
Leila MURSELJEVIĆAutor
ObjektivIzvor

Maj, sunčana Francuska rivijera, crveni tepih prosut po žućkastim stepenicama, široka ulica ispunjena otiscima dlanova poznatih faca iz filmske industrije i poneki dobar film na čekanju - sve je spremno za novo izdanje Kanskog filmskog festivala. Sudeći prema programu i jednom od najboljih postera do sada (predivan omaž preminuloj režiserki Anjes Vardi), ovogodišnje 72. izdanje, koje će se održati od 14. do 25. maja, ispuniće dosadnjikav filmski period kvalitetnim naslovima. Žiri će se sigurno namučiti da odabere pravog dobitnika Zlatne palme.

Pored predsjednika žirija, Alehandra Gonzalesa Inaritua, koji nikada nije osvojio ovu prestižnu nagradu (osim za najboljeg režisera), tu su i njegove kolege sa sličnim iskustvima sa ovim festivalom - Jorgos Lantimos, Pavel Pavlikovski i Robin Kampijo. Prisustvo Ele Fening u žiriju je, pretpostavljamo, čisto kozmetičke prirode. Ostavimo majstorima da odaberu pobjednika, molimo vas...

cannes

 

Iskidane priče

Da će ova fenomenalna režiserska ekipa imati teži posao od očekivanog bilo je jasno kada je u posljednjem trenutku na spisak glavnih kandidata za Zlatnu palmu dodat „Once Upon a Time in Hollywood“, dugo očekivani film Kventina Tarantina. Kako su naveli organizatori, kontroverzni maestro sedmicama nije izlazio iz sobe za postprodukciju pokušavajući da spremi sve na vrijeme.

Sa posebnim fokusom na sada već zaboravljene čari Holivuda, Tarantino se ovim filmom vraća i „iskidanim pričama“. Njegova nova poslastica sa Bredom Pitom i Leonardom Dikaprijom u glavnim ulogama zavrtjeće se oko kontroverznog ubistva glumice Šaron Tejt (Margo Robi) i „porodice“ Čarlsa Mensona.

Iako se ovogodišnja kanska publika sigurno najviše raduje novom Tarantinovom poduhvatu, nemojte misliti da 72. izdanje francuske smotre nema režisera koji mogu da se izbore sa njim. Štoviše, Kan ove godine nudi makar pet naslova koji obećavaju opako dobro uživanje i bogatu filmsku trpezu.

cannes2

 

Džarmušovi mrtvi

Nakon fenomenalnog vampirskog poduhvata „Only Lovers Left Alive“ (2013), naš omiljeni filmski independista iza ćoška Džim Džarmuš skuvao je - zombijevce. Ostvarenje „The Dead Don't Die“ fokusiran je na komični mali grad čiji stanovnici nijesu spremni za postapokaliptičnu eru. Slično Tarantinu, Džarmuš je za ovaj poduhvat spremio stelarnu glumačku ekipu sa Bilom Marejom, Tildom Svinton i Adamom Drajverom na čelu.

Da napravi stvar komičnijom Džarmuš je dovukao vrsne muzičare i stare znance da igraju zombije - Igija Popa i Toma Vejtsa. Glupkastu odluku da dovede i Selenu Gomez pripisaćemo marketingu. No, čak i sa ovakvom ekipom u igri, Džarmuš teško može da očekuje glavnu nagradu. Verovatno je toga potpuno svjestan, s obzirom na to da je bio kandidat za Zlatnu palmu čak sedam puta! Nego, makar su mu odali taj respekt da njegov film otvori festival.

 

Loučova borba

Ken Louč, miljenik Kanskog filmskog festivala i dvostruki dobitnik Zlatne palme, vraća se na mjesto zločina nakon tri godine. Drama „Sorry We Missed You“ još jedna je Loučova filmska borba sa realnošću. Fokusirajući se na porodicu u Engleskoj koju je pogodio finansijski kolaps 2008. godine, britanski bezobraznik ponovo unosi pometnju u umjetničke vode festivala.

Može li se dogoditi da očara Injaritua i ekipu? Teško. No, mnogi su tako mislili i tri godine ranije, prije nego što je Džordž Miler bez pola muke odabrao baš Kena Louča i njegovu socijalnu dramu „I, Daniel Blake“ za Zlatnu palmu...

 

cannes4

Španska opsesija

Kao i Louč, Pedro Almodovar napravio je trogodišnju festivalsku pauzu koju će ovog puta prekinuti neočekivanim filmom o rekapitulaciji jednog života. Ostvarenje „Pain and Glory“ opsesivna je priča o režiseru koji se bori sa kreativnim padom, a mora da pobijedi i stare greške.

Antoniju Banderasu u glavnoj ulozi društvo pravi i nezaobilazna Penelopa Kruz, pa je famozni šmek Almodovara koliko-toliko upotpunjen. Samo još da saznamo da li je film slučajno tematski povezan sa padom kreativnosti ili se Almodovar suočava sa sličnim problemom. Kako god, ovo je njegov šesti film na meniju Zlatne palme i nikoga ne bi iznenadilo da statuu ponese kući.

 

Belgijska braća

Da je 2019. ubitačna festivalska godina pokazuje i podatak da su se braća Darden iz Belgije vratila francuskoj rivijeri. Ovog puta Žan-Pjer i Lik Darden skuvali su više nego zanimljivu priču o dječaku koji zbog pogrešne interpretacije Kurana želi da ubije profesora u školi.

Ova kontroverzna priča o radikalizmu mladih vjerovatno je najaktuelnija tema na ovogodišnjem Kanu, što braću Darden čini najopasnijim kandidatima za Zlatnu palmu. Iako će vjerovatno većina reći „opet ona belgijska dosadna braća“, kojima je ovo osmi put da love glavnu nagradu (dobili su je 1999. i 2005. godine), činjenica je da duo Darden odlično zna kako se kreiraju filmovi za Kan. Ako ostvarenje „Young Ahmed“ bude u stilu njihovih ranijih radova, Injarituu i ekipi iz žirija možda neće biti problem da riješe jednačinu.

cannes5

 

Malikova istorija

Povratak Terensa Malika, dobitnika Zlatne palme iz 2011. godine, očekivao se mnogo ranije. Ipak, problemi sa finansiranjem i smrt fenomenalnog glumca Bruna Ganca poremetili su njegove planove, pa je Malik morao da sačeka 2019. da se vrati konceptu Drugog svjetskog rata, 11 godina nakon fenomenalnog „The Thin Red Line“.

U fokusu istorijske drame „A Hidden Life“ je život Franca Jagerstatera, austrijskog vojnika koji je odbio da se bori na strani nacističke Njemačke. S obzirom na to da je Malikovo ostvarenje „ležalo“ dugo u postprodukciji, mnogi nijesu sigurni što bi trebalo da očekuju od popularnog Amerikanca. Ipak, s obzirom na to kakav je senzibilitet ovog nagrađivanog režisera, sigurno možemo očekivati još jedan narativno zanimljiv filmski poduhvat. 

 

FOTO: festival-cannes.com / mubi.com / variety.com / theplaylist.net

 

 

Portal Analitika