Poljoprivreda

U Mojkovcu otkrivena bespravna sječa više od 100 kubika drveta

Tokom prošle sedmice na području Mojkovca otkrivena je bespravna sječa većeg obima – preko 100 m3 tehničkog drveta, koje je bilo dopremljeno do lokalnog prerađivačkog pogona, bez dokumentacije  o porijeklu proizvoda. To je, između ostalih, bio povod za održavanje sjednice kordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu u Mojkovac.
U Mojkovcu otkrivena bespravna sječa više od 100 kubika drveta
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je cilju efikasnije borbe sa svim vidovima bespravnih aktivnosti u šumarstvu, Vlada na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na sjednici 21. marta usvojila Akcioni Plan za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu i formirala međuresorsko Koordinaciono tijelo.

U sastavu tog tijela su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume, predstavnici Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina,  Poreske uprave, kao i predstavnik nevladinog sektora.

Na sastanku, kojim je predsjedavao državni sekretar za šumarstvo i drvnu industriju Milosav Anđelić, predstavljeni su prvi rezultati na suzbijanju bespravnih aktivnosti. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Kada je riječ o navedenom slučaju otkrivanja bespravne sječe na području te opštine, saopšteno je da su u postupak uključeni inspekcijski organi, odelenje privrednog kriminaliteta, te osnovno tužilaštvo iz Bijelog Polja.

“Sva relevantna dokumentacija je prikupljena i predmet je ustupljen tužiocu kako bi se  počinilaci ovog djela procesuirali”, naveo je tim.

Za 134 preduzeća sa jednim radnikom donijeta rješenja o prinudnoj naplati potraživanja

Kako je i najavljeno, Koordinacioni tim posebnu pažnju posvetiće kontroli preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi, posebno u onim preduzećima koja imaju po jednog zapošljenog.

“Prethodnom analizom utvrđeno je da je ostvareni prihod 202 preduzeća koja imaju prijavljenog samo jednog radnika u 2018. godini iznosio 4.649.462 eura. Na dan 10. april 2019. godine obaveze ovih preduzeća po osnovu neplaćenih poreza iznosile su 1.851.302 eura”, saopšteno je iz Ministarstva.

Reagujući na uočene pojave, nadležni organi su u period između dvije sjednice Kordinacionog tima izvršili kontrole u ovoj kategoriji preduzeća.

“Kontrolisano je 134 preduzeća i tim povodom su donijeta rješenja o prinudnoj naplati potraživanja. Kontrole inspekcijskih organa u vezi kontrole rada na crno u ovim preduzećima je u toku”, ističu oni.

Uprava za šume analizirala je informaciju vezanu za zaštitu šuma na području opštine Kolašin, koja je određena kao pilot oblast, i u tom pravcu su  data konkretna zaduženja za monitoring svih koncesionih ugovora i preduzeća korisnika šuma na terenu, a prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i legalnosti sječe.

“U cilju eliminisanja sivog tržišta, pojačaće se kontrola svih drvoprerađivačkih kapaciteta, s obzirom na informacije o postojanju neregistrovanih pogona, posebno u pograničnim područjima”, navode u resoru Milutina Simovića.

Portal Analitika