„Ponekad sam sumnjala u sebe, ali želim da budem komandant broda"

Da žena ne donosi lošu sreću na brodu, dokaz je Podgoričanka, Sara Rakočević, koja je prvi ženski oficir u Mornarici Vojske Crne Gore. Danas, ona je komandir navigacijskog brodskog odreda na patrolnom brodu u Baru, a želja joj je da jednoga dana postane komandant.
 „Ponekad sam sumnjala u sebe, ali želim da budem komandant broda"
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sara za Portal Analitika priča o svojim snovima koji su se ostvarili, predrasudama koje je razbila, ali i savjetuje žene koje žele da se bave sličnim zanimanjem kao ona.

Ostvarila dječje snove: Dok su njene drugarice željele da budu manekenke, glumice ili učiteljice, Podgoričanka Sara Rakočević (24) je još kao djevojčica željela da radi u Vojsci. Posmatrala je tada vojnike i maštala o danu kada će obući maskirno odijelo i učestvovati u odbrani svoje zemlje.

 „Još kao mala željela sam da budem vojnik i da štitim svoju domovinu Crnu Goru. Izabrala sam poziv vojnika upravo zbog toga što je to jedno od najčasnijih zanimanja. Uz to, odgojena sam da budem disciplinovana i korektna, a rad, red i disciplina su  karakteristike koje krase vojnika“, prisjeća se Sara svog djetinjstva.

Vidjevši ljubav svoje kćerke prema ovom pozivu, roditelji su od početka bili uz nju. Ipak, suočila se sa različitim komentarima okoline, ali se trudila da je ne pokolebaju.

 „Odluka o vojnom pozivu bila je iznenađenje za moje najbolje drugarice, ali njihova podrška nije izostala. Naravno, bilo je ljudi iz moje okoline koji su bili skeptični po tom pitanju i uvjeravali  me da taj posao nije za mene, s obzirom da sam djevojka i da neću uspjeti. Uprkos tome, uz podršku svoje porodice i prijatelja, uspjela sam da pobijedim predrasude“, uz osmijeh priča Sara.

sara-rakocevic-1

Završila prestižnu akademiju u Italiji: Kada je završila srednju školu, znala je da će studirati na nekoj od vojnih akademija, te je dane provodila pripremajući se za taj dan. Ubrzo je imala sve informacije koje su joj bile potrebne.

„Saznanja o ovom pozivu imala sam od nekih bliskih rođaka koji su već radili u Vojsci Crne Gore, a kako sam veliki dio svog djetinjstva provela na moru i pošto mojim venama teče i primorska krv, prijavila sam se za pomorsku akademiju. Ispunila sam sve uslove koje su zahtijevale konkursne prijave i tako sam se našla u Livornu, malom primorskom gradu na sjeveru Italije“, ističe ona.

Sara je završila Akademiju Navale u Livornu, koja je jedna od najprestižnijih ustanova za školovanje pomorskih oficira. Tokom studija je bilo  teško pratiti korak sa ambicioznim kolegama, ali je ovdje naučila mnoge tajne vojno pomorskog zanata. Osim teorije, na plovilima italijanske ratne mornarice je imala i praktičnu nastavu.

„Praksa na brodovima italijanske mornarice mi je omogućila da se upoznam sa savremenim tehničkim standardima vojno-pomorskih sredstava i načinima operativnog djelovanja mornarice. Uz to sam se upoznala sa najsavremenijom tehnikom navigacije, radiotehnike, elektronike. Imali smo i stalnu fizičku obuku i morali smo biti fizički spremni u svakom trenutku, kako bismo mogli da odgovorimo na sve izazove koji se graniče sa ljudskom izdržljivošcu“, priča ona.

Iako je studiranje zahtijevalo potpunu posvećenost učenju, Sara nijednog momenta nije pomislila da odustane.

 „Bilo je trenutaka kada sam sumnjala u sebe ali, moja želja za dokazivanjem je bila jača. U svemu su mi pomogle kolege i profesori. O njihovoj kolegijalnosti i humanosti koje ne dozvoljavaju čovjeku da posustane, mogao bi se ispisati čitav roman“, priča o svom studiranju Sara.

sara-rakocevic-glavna

Prvi ženski oficir u istoriji broda „Jadran“: Nakon završene vojne akademije, njen prvi zadatak bila je dužnost komandirke navigacijskog brodskog odreda na školskom brodu „Jadran“. Sara je bila i prvi ženski oficir u istoriji tog broda, a neke kolege su teško to prihvatile, jer su smatrali da je taj poziv predodređen za muški pol.

 „Odgovornost je bila velika u vojnom, stručnom i ljudskom smislu, a naročito u dokazivanju da osim fizičke snage, mi žene stojimo rame uz rame sa muškarcima. Vremenom sam uspjela da dokažem da smo mi žene u svemu ravnopravne sa muškarcima i da smo zajedno jači. Smatram da žene mogu da rade sve isto kao i muškarci u vojsci, nema tu razlike“, ističe Sara.

U crnogorskoj vojsci je trenutno zaposleno deset odsto žena. Sve one koje žele da provjere svoju fizičku i psihičku izdržljivost, Sara savjetuje da dođu i prijave se na konkurs za neku od vojnih akademija.

„Vjerujte, kada mislite da nećete izdržati, tek tada ćete zaprepastiti sebe kada shvatite da možete još bolje i mnogo više, a da nijeste ni svjesne toga“, kaže.

sara-na-jutarnjem-zboru-skolski-brod-jadran

Posao na brodu dinamičan: Posao na brodu je vrlo dinamičan i pun svakodnevnih obaveza. Radni dan započinju jutarnjom smotrom, na kojoj se izdaju zadaci koji su planirani, a nakon toga slijedi obavezna fizička obuka i nakon nje posada kreće u ispunjavanje radnih zadataka.

“Kao komandirka navigacijskog brodskog odreda, vodim brodski dnevnik i ostalu potrebnu dokumentaciju vezanu za navigaciju. Ukoliko brod ima zadatak da isplovi, dužna sam da izvršim prethodnu i neposrednu navigacijsku pripremu. To podrazumijeva izučavanje područja u kojem brod treba da plovi, pisanje zapovijesti za vožnju, priprema i ucrtavanje kursnog nacrta na karti, uključivanje navigacijskih uređaja, određivanje meteoroloških uslova, izlazak i zalazak Sunca”, objašnjava ona.

Iako je za uspjeh u ovom poslu potrebno mnogo rada i odricanja, Sara uspijeva  da nađe vremena i za porodicu i prijatelje. Uz dobru organizaciju i ljubav prema poslu, moguće je biti uspješan na svim područjima, ističe.

 „Za mene važi i vrijedi pravilo da samo ako sam zadovoljna u potpunosti, što znači i poslovno i privatno, onda imam uspješan život. Važno je postaviti životne prioritete, jer se tako sve posloži. Vremena nađem za sve, za porodicu i za prijatelje, a oni shvataju težinu i odgovornost mog poziva“, kaže.

sarina-omiljena

Sara, koja je prvi ženski oficir u Mornarici Vojske Crne Gore je trenutno komandirka navigacijskog brodskog odreda na patrolnom brodu P34 u Baru. I dalje je jedina žena na brodu, ali joj to ne predstavlja nikakav problem. U Vojsci želi da ostane, a želja joj je da ostvari uspješnu oficirsku karijeru.

„Moje kolege su sjajni profesionalci, veoma su odgovorni i poštuju me kao oficirku i samim tim, zalužuju moje poštovanje. Vojska danas pruža odlične mogućnosti i prilike za usavršavanjem, posebno sada kada je Crna Gora postala članica NATO. Neke od njih su učešće u brojnim mirovnim misijama, tako da je učešće u mirovnoj misiji jedan od mojih ciljeva, a najveći cilj u svojoj karijeri mi je da jednog dana postanem komandant broda“, zaključuje Sara priču za Portal Analitika.

Portal Analitika