Kultura

Bogdanović: Podsticajne mjere za strane producente

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa ambasadorom Češke Republike u Crnoj Gori Nj. E. Karelom Urbanom.
Bogdanović: Podsticajne mjere za strane producente
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka Ministar je istakao da Crna Gora i Republika Češka realizuju brojne zajedničke projekte kojima doprinose unaprjeđenju kulturnih veza dvije države, ali i izrazio interesovanje za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti kreativnih industrija i kinematografije.

Ministar Bogdanović je naveo da Ministarstvo kulture uskoro planira osnivanje kreativnih habova u više opština u Crnoj Gori i istakao da ovaj projekat daje mogućnost rezidencijalnog boravka umjetnicima iz Češke, koji bi zajedno sa kolegama iz cijelog svijeta stvarali u Crnoj Gori.

Takođe je istakao da novi Zakon o kinematografiji predviđa podsticajne mjere za strane producente u iznosu od 25 odsto ukupnih troškova proizvodnje kinematografskog djela u Crnoj Gori i naglasio da Crna Gora kao filmska destinacija planira da otpočne osnivanje filmskog studija, što može biti od interesa i za filmske djelatnike iz Republike Češke.

Ambasador Urban je izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje u oblasti kulture, istakavši da dvije zemlje realizuju značajne projekte u oblasti kinematografije, čemu doprinosi i uspostavljena saradnja između dva fakulteta dramskih umjetnosti. Ambasador je istakao i da Češka daje punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu, podsjetivši da dvije države imaju mogućnost za unaprjeđenje saradnje u okviru programa i pretpristupnih fondova Evropske unije.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti turizma i istakli da njenom daljem jačanju značajano može doprinijeti i uzajamna prezentacija kulturne baštine i savremenog stvaralaštva Češke i Crne Gore.

Obije strane su iskazale spremnost za usaglašavanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture, istakavši da bi ovaj dokument mogao biti potpisan tokom planiranog bilateralnog susreta ministara kulture dvije države.

Portal Analitika