Dobre priče

Školska bašta, edukativni model urbanog vrta

NVO Eco Logic se primarno bavi promocijom i implementacijom koncepta urbane i periurbane poljoprivrede, odnosno vrtova (tzv community gardens) kao specifičnih modela infrastrukture održivih gradova budućnosti. Ovaj koncept ima i veoma izraženu društvenu dimenziju, jer urbano baštovanstvo sa svim pratećim infrastrukturama, sadržajima i aktivnostima građana predstavlja generator međuljudskih odnosa, tako da se može reći da pokretanje građanskih baštenskih inicijativa predstavlja novi tranzicioni  način (samo)organizovanja građana.
Školska bašta, edukativni model urbanog vrta
PROMO
PROMOAutor
Portal Analitika, Unija mladih preduzetnikaIzvor

Koncept urbanih vrtova bazira se na principima održivosti, lokalne ekonomije, ekološkog balansa i očuvanja životne sredine, te građanskog aktivizma. Konkretno u našoj praksi, vodimo se paradigmom permakulture kao ekološkog dizajna koji uređuje odnose ljudske zajednice prema (limitiranim) prirodnim resursima kojima čovjek raspolaže. U društvenoj dimenziji, urbano baštovanstvo je pristupačna i dinamična platforma za participativno rukovođenje zajednicama, za naglašenu inkluziju svih kulturnih, socijalnih grupa, bilo da su u pitanju marginalizovane grupe, speceifične lokalne zajednice ili društvo u cjelini.

basta-eko-logika-mareza-6

Ovaj koncept, NVO Eco Logic u praksi demonstrira poslednje četiri godine  kroz inicijativu Bašta Ekologika - Mareza i program Školska bašta.  Za poslednje četiri godine projekat Bašta Ekologika je dostupan i besplatan servis za građane koji žele da se oprobaju u procesu urbanog baštovanstva; da se edukuju i eksperimetišu sa mogućnostima i benefitima koje nosi ovaj model. Do danas se realizacija projekta obavlja na Marezi, nedaleko od Podgorice.

basta-eko-logika-mareza-2

Učesnici su mogli da učestvuju i edukuju se o novijem trendu održivog urbanog razvoja, novijim generacijama društvenih pokreta i različitim ekološkim i drugim lokalnim inicijativama širom svijeta.  Takođe, prostor u kojem se realizuje projekat bio je na usluzi i drugim nevladinim organizacijama, zainteresovanim grupama i pojedincima, ali i kao otvorena besplatna radionica za polaznike nekoliko vrtića i mlađe učenike osnovnih škola.

basta-eko-logika-mareza-3

Kao logična faza razvoja koncepta urbanih vrtova i održivih gradova, Eco Logic je razvio i program Školska bašta. Ovim projektom je razvijena prva školska bašta u Crnoj Gori u OŠ Dragiša Ivanović, vođena idejom kreiranja održive škole u okviru već započetog koncepta urbanih vrtova. Školske bašte predstavljaju „otvorene učionice“ koje koriste sve (često neiskorištene) potencijale škole i školskog prostora u svrhu širenja obrazovnih mogućnosti kod učenika ne napuštajući školsko dvorište.

basta-eko-logika-mareza-4

Projekat ima za cilj integraciju škole i lokalne zajednice, podizanje ekološke svijesti kod učenika i pokretanje ekoloških aktivnosti, te širenje ekološke informisanosti među đacima. To se uspješno realizuje kroz edukativne radionice na temu održivosti, energetske efikasnosti, procjene prostora, zaštite životne sredine, permakulture i kroz sprovođenje ekoloških akcija u zajednici, poput uključivanja roditelja učenika, lokalne zajednice, volontera i i drugih aktera iz civilnog sektora u aktivnosti bašta Ekologika, i kreiranja školske bašte i sadržaja školske bašte.

basta-eko-logika-mareza-9

Posmatrano sa društvenog aspekta, školska bašta, kao edukativni model urbanog vrta je izvrsna platforma za inkluziju djece iz različitih socijalnih slojeva, integrisanje različitih kulturnih, nacionalnih i vjerskih backgorund-a, ali i za dobijanje praktičnog znanja i dodatnu praktičnu edukaciju djece po pitanju njihove uloge u razvoju lokalne zajednice i grada i mogućnostima učešća u donošenju odluka.

basta-eko-logika-mareza-7

Do danas, se ovaj program realizovao u četiri crnogorske osnovne škole, u tri opštine. Kroz program je prošlo preko 850 djece uzrasta trećeg razreda. Takođe sa ovim programom NVO Eco Logic je uzela učešće u okviru regionalnih projekata Škola i grad / SCHOOL4CITY pod koordinacijom NVO EXPEDITIO i  Zavoda za školstvo i AgriGo4Cities koji realizuje Opština Ulcinj.

basta-eko-logika-mareza-11

 

 

Portal Analitika