Podgorica

Radiće do kraja aprila

Iako danas ističe najavljeni rok za završetak izgradnje donjogoričkog bulevara, na jednoj od budućih vitalnih saobraćajnica u gradu radovi su i dalje u punom jeku. 
Radiće do kraja aprila
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za Pobjedu kazao šef gradilišta Enes Kurić, iz građevinske firme Tehnoput MNE, grubi građevinski radovi na dijelu desne saobraćajnice biće završeni za sedam dana. Nakon toga predstoji tamponiranje, ugradnja ivičnjaka, betoniranje trotoara, ugradnja rasvjete, asfalterski radovi i obilježavanje signalizacije. Prema njegovim riječima, posao bi trebalo da bude završen do kraja aprila. Taj rok potvrdio je i predstavnik investitora, Uprave za saobraćaj, inženjer Dušan Kokić koji prati radove na pomenutoj saobraćajnici.

RADOVI

Šef gradilišta Enes Kurić je kazao da je prije asfaltiranja druge i treće dionice na lijevoj strani bulevara (od grada prema Donjoj Gorici) potrebno da završe grube građevinske radove.

- Na trećoj dionici ostalo nam je da ugradimo još 250 metara atmosferskog kolektora i oko 300 metara PTT instalacija. To su grubi građevinski radovi, koje možmo završiti za sedam dana, kada će ta strana bulevara doći na kotu posteljice. Nakon toga slijedi tamponiranje, ugradnja ivičnjaka, betoniranje trotoara, ostavljanje rasvjete i asfaltiranje. Svi radovi biće gotovi krajem aprila – kazao je Kurić, uz podsjećanje da je na drugoj strani bulevara ostalo još da na pojedinim dionicama navuku habajući sloj asfalta, što će biti završeno za sedam dana.

Navodeći da je za ugradnju i obilježavanje saobraćajne signalizacije potrebno 3-4 dana, Kurić kaže da je oprema za rasvjetu već spremna. - Montaža rasvjete na dionici tri, iako su završena mjesta za stubove, prolongira se zbog grubih građevinskih radova, odnosno okretanja građevinskih mašina – kazao je Kurić.

On ističe da na donjogoričkom bulevaru ima 11 priključnih ulica, te da svaka zapravo predstavlja polukružni tok, sa svom pratećom infrastrukturom.

- Na gradilištu je danas 110 radnika i više od 50 građevinskih mašina – istakao je Kurić, uz napomenu da je to optimalna brojka od decembra prošle godine.

KAŠNJENJE

Šef gradilišta kaže da izvođač radova nije mogao da razvije predviđenu dinamiku posla zbog nekoliko razloga – dvosmjernog odvijanja saobraćaja, radova povezanih sa glavnim regionalnim vodovodom, a ranije i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Da bi građani bili potpuno informisani, treba da znaju da smo morali da izmjestimo glavni vodovod na lijevu stranu bulevara, zbog ranije neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Iako smo imali svu mehanizaciju, zbog tog problema nijesmo mogli da počnemo radove na desnoj strani bulevara. Čekajući na rješavanje tih odnosa, umjesto 25. decembra, radove na desnoj strani bulevara počeli smo tek 25. januara – objasnio je Kurić.

Navodeći da, kao izvođači posla, na poblem sa izmještanjem vodovoda, regulisanje saobraćaja i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nijesu mogli da utiču, Kurić napominje da je to generalno bio uzrok kašnjenja.

Inženjer Dušan Kokić iz Uprave za saobraćaj dodao je da su izvođači na dionicama tri i četiri imali problem sa neočekivano lošom strukturom tla.

- Na ovim mjestima je ranije očigledno bio deponovan razni materijal. Kada su skinuti površinski slojevi zemlje, došlo se do tih nekadašnjih deponija. Kompletan materijal je morao da bude iskopan, pa je tako umjesto na projektovanih 30 do 40 centimetara, trebalo kopati i do dva metra dubine – pojasnio je Kokić.

Izvođači radova su, dodaje on, nailazili na veliki broj neregistrovanih priključaka koji su napravili vlasnici okolnih imanja i poslovnih objekata, čiji su vlasnici, uz to, zahtijevali da se omogući stalni pristup tim poslovnim objektima, što je iziskivalo izgradnju novih rampi.

- Posao je dodatno produžilo i prebacivcanje optičkih kablova i kablova javne rasvjete na nove sisteme, koji su zahtijevali radove tokom noći, kad je optički saobraćaj najmanje opterećen – naveo je Kokić.

BEZ ZASTOJA

Od početka bulevara do kružnog toka kod Lješkopoljske ulice saobraćaj se odvija dvosmjerno (od centra prema Donjoj Gorici), a na potezu gdje je u toku ugradnja podzemnih instalacija, desnom bulevarskom trakom u oba smjera i bez zastoja, jer je cijelom dužinom asfaltirana.

Imovinsko-pravni odnosi, podsjetio je Dušan Kokić, u potpunosti su riješeni, pa izvođač obavlja radove bez usporavanja.

Donjogorički bulevar je ukupne dužine tri i po kilometra. Imaće četiri saobraćajne trake, širine po 3,25 metara (po dvije u oba smjera), razdjelni pojas širine dva metra, četiri kružna toka i obostrane trotoare širine po metar i po.

Radovi su počeli u februaru prošle godine, sa planiranim rokom završetka 8. novembar 2018. godine. Zbog otežanih uslova izvođenja radova (neriješene imovinsko-pravne odnose, radovi u toku ljetnje turističke sezone i problema sa neupisanim vodovodnim i elektro instalacijama) taj rok je produžen do 28. marta, a na zahtjev izvođača radova, pomjeren za kraj aprila.

Vrijednost izgradnje donjogoričkog bulevara je 9,6 miliona eura. Uprava za saobraćaj obezbjeđuje šest miliona eura, a Glavni grad 3,6 miliona.

Portal Analitika