Poljoprivreda

Ograničenje izvoza drva za ogrijev, trupaca i piljevine još dvije godine

Privremeno ograničenje izvoza šumskih sortimenata biće produženo za još dvije godine, najavljeno je na sjednici Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore.
 Ograničenje izvoza drva za ogrijev, trupaca i piljevine još dvije godine
Portal AnalitikaIzvor

- Odluka o tome je u pripremi. Ovim se podržavaju zahtjevi privrednika iz sektora šumarstva i drvne industrije – kazao je Milosav Anđelić, državni sekretar za oblast šumarstva, lovstva i drvne industrije.

Odluka o privremenom ograničenju izvoza šumskih sortimenata ističe u maju 2019. godine, i u poslednje dvije godine značajno je doprinijela stabilizaciji tržišta drvnih sortimenata (trupaca za rezanje, piljevine, letve i ogrevnog i jamskog drveta).

Na sjednici je istaknuto da je stepen finalizacije proizvodnje u ovom sektoru na niskom nivou.

- Moramo da unapređujemo i finalizujemo proizvodnju i osvajamo nova tržišta – smatra Anđelić.

Najavio je raspisivanje javnih poziva za šumsko područje Rožaja i na drugim gdje nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Prema podacima MONSTAT-a o robnoj razmjeni, uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 153,23 miliona eura. Najviše je uvezeno namještaja, u iznosu od 78,53 miliona eura. U kategoriji hartije i štampe najveći je uvoz novinske, kartona za pisanje i štampanje, sirovine za toaletnu hartiju i to 14,75 miliona eura i štampe za 7,56 miliona eura.

Izvoz drveta, hartije, štampe i namještaja iznosi 36,84 miliona eura. Drveta je ukupno izvezeno 29,10 miliona eura, a uvezeno 32,40 miliona eura. U strukturi izvoza najveći dio odnosi se na rezanu građu u vrijednosti od 20,34 miliona eura i peleta 6,35 miliona eura.

 

Portal Analitika