Poljoprivreda

Bespovratna podrška za nabavku mehanizacije za primarnu poljoprivrednu proizvodnju

Poljoprivredni proizvođači i ove godine imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije u funkciji unapređenja primarne proizvodnje.
Bespovratna podrška za nabavku mehanizacije za primarnu poljoprivrednu proizvodnju
Portal AnalitikaIzvor

Javni poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme za 2019. godinu objavljen je danas. Zainteresovani poljoprivredni proizvođači kroz ovu mjeru mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50% vrijednosti investicije, maksimalno do 2.500,00€ po podnesenom zahtjevu.

Korisnici podrške kroz ovaj javni poziv mogu biti fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, iz sektora stočarstva, krmnog bilja, vinogradarstva, voćarstva, maslinarstva, zatim ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja. Podržava se kupovina jednoosovinskih pogonskih mašina, kao što su motokultivatori, motokosačice i priključci za ove mašine. Podržava se i nabavka priključaka za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice, prikolice i slično.

foto

Podsjećamo da je podrška proizvođačima prilikom nabavke mehanizacije uvedena 2017. godine kao posebna mjera u agrobudžetu, sa ciljem da im se omogući da pod značajno povoljnim uslovima nabave mehanizaciju, a da ostale javne pozive za podršku iskoriste za investicije u druge segmente unapređenja proizvodnje, kao što su kupovina stoke, sadnica, modernizacija proizvodnje i druge u funkciji rasta proizvodnje, unapređenja standarda i konkuretnosti. Opravdanost uvođenja ove mjere pokazala se kroz dosadašnje izuzetno veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, što je rezultiralo i da se javni pozivi, zbog utroška opredijeljenih sredstava, zatvore mnogo ranije nego što je bilo predviđeno.   

Ovogodišnjim javnim pozivom za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije definisano je da proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 20. aprila 2019. godine. Poziv će biti zaključen u slučaju da ukupna visina podrške, na osnovu pristiglih zahtjeva poljoprivrednika, pređe budžetom planirani iznos.

O načinu realizacije poziva i detaljnijim uslovima za dobijanje ove vrste podrške zainteresovani se mogu informisati na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, regionalnim centrima odjeljenja za savjetodavne poslove, kao i direktno putem telefona: 020/482-176.

Portal Analitika